Snoozefunktionen

Publicerad torsdag den 10 januari 2008 kl. 08.44

Tanken med snoozefunktionen hos väckarklockor är nog egentligen god. Att få sova en stund extra utan att behöva ställa om alarmklockan manuellt kan ibland vara guld värt. Vid närmare eftertanke är det dock väldigt enkelt att inse att funktionen är helt värdelös.

När man omtöcknad vaknar av alarmets pipande är det enda man tänker på att man vill sova mer. Man reflekterar inte över vilka konsekvenserna blir av att snooza i en timme. Och om man i detta tillstånd reflekterar över det, känns det helt okej att missa de första lektionerna, säkert till och med att missa ett viktigt prov. Slutsatsen blir att snoozefunktionen inte borde få finnas.

Somliga använder så kallad snoozemarginal, dvs. de ställer alarmet på en tid tidigare än vad de planerar att gå upp. Det skulle aldrig fungera för mig, eftersom jag i stället för att trycka på snoozeknappen skulle stänga av alarmet helt. Kanske borde jag satsa på en smart väckarklocka som övervakar mina hjärnvågor och ser till att jag alltid vaknar i ett tillstånd av lätt sömn?

Kommentarer

Anders W torsdag den 10 januari 2008 kl. 15.47:

True! Själv har jag varje dag en planerad snooze på 30 minuter, och ibland mer. Resultatet blir mindre sömn, vilket är inte bra.

Fin sida förresten!

Fredrik =) tisdag den 22 januari 2008 kl. 17.23:

Vi har samma problem! Jag snoozar VARJE MORGON, och VARJE MORGON missar jag min buss. Iofs går det en ny tjugoåtta minuter senare, men då kommer jag ju för sent! Dessutom stänger jag ibland av väckarklockan helt, i sömnen...