Fult att lura niondeklassarna

Publicerad fredag den 18 januari 2008 kl. 07.19

Nu är det enbart några veckor kvar till sista ansökningsdagen till gymnasiet. Många gymnasieskolor bjuder in eleverna i årskurs 9 till en eller ett par dagar med öppet hus där de visar upp sin skola och sina program. Jag uppmanar alla niondeklassare att tänka igenom vad som har betydelse för deras gymnasietid.

Till exempel får man som elev på en del skolor en bärbar dator, en mobiltelefon, en handdator eller någon annan häftig pryl. Att lura niondeklassare på det sättet är fult! Det som har betydelse i gymnasievalet är i stället dels innehållet i det gymnasieprogram man väljer, dvs. vilka kurser som ingår och vilka som kan väljas inom ramen för individuellt val, dels kvalitén på utbildningen vilket bl.a. innefattar att läromedlen är aktuella, andelen behöriga lärare är hög, lärarna är pedagogiska, skolmiljön är trivsam, stämningen på skolan är bra och så vidare.

På flera skolor i Sverige erbjuds eleverna på fordonsprogrammet kostnadsfri körkortsutbildning. Jag anser att det är orättvist mot eleverna på övriga gymnasieprogram. De senare har lika stor nytta av körkort som de förra. Att erbjuda körkortsutbildning är i sig bra, men samtliga elever måste då inkluderas.

Gymnasietiden är en viktig del av livet. Därför är det av stor vikt att välja en bra skola och ett bra program. Vilket program man bör välja är givetvis högst individuellt. Varje program har sin charm. Vad gäller mitt eget val av program och skola för tre år sedan, kan jag bara säga att jag är mycket nöjd. Min gymnasietid har varit enormt rolig!

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.