Januariboktips

Publicerad lördag den 19 januari 2008 kl. 23.50

Jag tycker om att läsa böcker, men det är svårt att få tid. Vissa månader läser jag nästan inga böcker alls, andra månader jättemånga. Under årets första tre veckor har jag läst ett antal böcker som jag varmt kan rekommendera.

  • Mig äger ingen av Åsa Linderborg är en självbiografisk bok om hennes sorgliga uppväxt som berör. Linderborg växte upp med sin ensamstående alkoholiserade pappa. Det är en gripande berättelse.
  • Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en stark roman om kärlek, vänskap och livsavgörande beslut skriven av Linda Olsson. Jag vill å det varmaste rekommendera denna bok till alla.
  • Dick Harrisons Slaveri. 1500 till 1800 utgiven 2007 är den andra delen i en triologi om slaveri och behandlar 1500-, 1600- och 1700-talen. Här behandlas bl.a. den transatlantiska slavhandeln, men också andra former av ofrihet på andra kontinenter, till exempel vid den Indiska oceanens kuster. Boken är mycket intressant och underhållande.
  • Författaren till Flykten från Stalins läger, Slavomir Rawicz, dömdes oskyldig av ryssarna i början av 1940-talet till tjugofem års straffarbete i Sibirien. Flera av fångarna dog under resan dit: flera månader med godståg och sedan en flera veckors lång vandring sammanlänkade med kedjor i snö och sibirisk kyla. Förhållandena i arbetslägret bleknar i jämförelse med denna transport och tortyren innan rättegången. Trots detta beskriver Rawicz hur tankarna på flykt hela tiden fanns hos honom. Tillsammans med sex andra fångar flyr han från lägret med Indien som mål.
  • Läsvärd är också Lawrence Wrights al-Qaida och vägen till 11 september som är en skildring av utvecklingen som ledde fram till terrorattackerna mot USA.
  • Avslutningsvis vill jag rekommendera I djävulens sällskap av Peter Robinson och Skugga av Karin Alvtegen.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.