Januari 2008

Berzeliusdagarna 2008

torsdag den 31 januari 2008

I dag åker jag till Stockholm tillsammans med en kompis för att delta på Berzeliusdagarna, årliga kemidagar för gymnasieelever som anordnas av Svenska Kemistsamfundet. Jag har precis packat färdigt. Jag är förvånad att jag lyckades få ned allt i en normalstor ryggsäck. Härligt att inte behöva släpa runt på en resväska! Jag ser fram emot en trevlig helg.

Publicerad kl. 10.22
permanent länk | kommentarer (0)

URAN börjar komma igång

tisdag den 29 januari 2008

Äntligen! Nu börjar det äntligen hända saker i URAN, den nybildade föreningen i Ulricehamn för vilken jag är ordförande och vars syfte är att främja intresset för naturvetenskap och teknik hos ungdomar. På tisdag bjuder vi in våra medlemmar till vår första föreläsning, Könet sitter i hjärnan med Annica Dahlström. Sedan slutet av förra millenniet har Dahlström, professor i neurobiologi vid Göteborgs Universitet, hållit runt 200 föreläsningar på detta tema och i år skrivit en bok med samma namn, vilken blivit mycket omdebatterad. För att göra lite reklam för föreningen bjuder vi också in alla elever och all personal på Tingsholmsgymnasiet, där större delen av vår verksamhet för närvarande äger rum.

Vad gäller namnet på vår förening, Ulricehamns Relativt Allvetande Naturare, kan jag bara säga att vi hittade på akronymen innan vi visste vad den skulle stå för. Kanske låter namnet inte särskilt seriöst, men i själva verket rör det sig om en mycket seriös förening, med höga ambitioner. Vi har funnits sedan slutet av förra året, och har i dag ett femtiotal medlemmar. Styrelsen planerar att anordna många roliga träffar för medlemmarna i vår, bl.a. i form av naturvetenskapliga och tekniska laborationer, tävlingar och föreläsningar. Vi visade för övrigt upp oss på Tingsholmsgymnasiets Öppet hus för årskurs 9, där våra skådespelartalanger kom väl till pass när vi showade med konstgjort blod och en kniv som vändes upp och ned.

Publicerad kl. 13.00
permanent länk | kommentarer (0)

Matlagning och MSN hör inte ihop

fredag den 25 januari 2008

Det är helt okej att laga mat. Faktum är att det ofta är till och med ganska kul. Däremot har jag i varje fall fram till i dag ansett att man utnyttjar sin tid dåligt om man står och väntar vid spisen. Men att skriva på MSN samtidigt som man lagar mat är inte särskilt smart. Det har jag i dag fått erfara.

Jag kommer ihåg en händelse för ett par år sedan. Jag bakade muffins eller något likande. Det roliga är att efter det att jag hade ställt in bakverket i ugnen, glömde jag bort att jag höll på att baka. En timme senare luktade det bränt i hela huset, och med ens insåg jag mitt misstag.

I dag glömde jag inte bort matlagningen, men resultatet blev samma som om jag hade gjort det. Egentligen vet jag att mjölk kokar upp snabbt, men så snabbt trodde jag faktiskt inte det gick. ^^

På tal om matlagning kan jag dela med mig av mitt och Marias nya hemliga recept på pannkakor, inspirerat av en viss Johan.

Ingredienser:
 • Vanligt pannkaksrecept
 • ½ dl bakpulver/ägg

Pannkakorna blir extra goda, och även extra höga. Jag rekommenderar alla att prova!

Publicerad kl. 16.04
permanent länk | kommentarer (1)

Erfarenheter från Hemsedal

söndag den 20 januari 2008

 • Såpa passar inte i diskmaskinen. Speciellt inte en halv flaska. En diskmaskin som det väller massor med skum och lödder ur när den körs är rolig första gången man ser den, men inte efter ett tag.
 • När man städar lägenheten innan hemfärd och stämningen behöver livas upp kan man kasta ett mjölkpaket i väggen. Om kastet är tillräckligt hårt går paketet sönder på båda sidorna och ett härligt splashljud hörs. Värt att notera är att det blir enklare att städa upp mjölken om det är heltäckningsmattor i lägenheten – då är det bara tak, väggar och fönster som behöver torkas, eftersom heltäckningsmattorna så lämpligt suger upp mjölken som hamnar på dem.
 • Sprutgrädde passar egentligen inte så bra i drinken. Det ser inte aptitligt ut, och inte heller smakar det särskilt gott.
 • Att lyfta och därefter släppa bordet med fart precis som Farbror Melker i Vi på saltkråkan kan sluta i katastrof.
 • Stavfäktning på kvällen kan vara kul efter en dag i backen, men räkna med att både stavar och inredningen kan ta stryk.
 • Tro inte på allt norrmännen säger. Visserligen uttalas kanske oljeföretaget Shell "Kjell" i Norge, men olja heter inte "smör" på norska.
 • Ställ inte in lasagne för tio personer i ugnen om ingen vill ha!
 • Onödigt är också att ta med för mycket mat hemifrån. Fem personer äter på fyra dagar inte mat för fyra veckor även om de åker skidor och snowboard hela dagarna.

Vi hade toppenroligt i Hemsedal!

Publicerad kl. 18.13
permanent länk | kommentarer (0)

Januariboktips

lördag den 19 januari 2008

Jag tycker om att läsa böcker, men det är svårt att få tid. Vissa månader läser jag nästan inga böcker alls, andra månader jättemånga. Under årets första tre veckor har jag läst ett antal böcker som jag varmt kan rekommendera.

 • Mig äger ingen av Åsa Linderborg är en självbiografisk bok om hennes sorgliga uppväxt som berör. Linderborg växte upp med sin ensamstående alkoholiserade pappa. Det är en gripande berättelse.
 • Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en stark roman om kärlek, vänskap och livsavgörande beslut skriven av Linda Olsson. Jag vill å det varmaste rekommendera denna bok till alla.
 • Dick Harrisons Slaveri. 1500 till 1800 utgiven 2007 är den andra delen i en triologi om slaveri och behandlar 1500-, 1600- och 1700-talen. Här behandlas bl.a. den transatlantiska slavhandeln, men också andra former av ofrihet på andra kontinenter, till exempel vid den Indiska oceanens kuster. Boken är mycket intressant och underhållande.
 • Författaren till Flykten från Stalins läger, Slavomir Rawicz, dömdes oskyldig av ryssarna i början av 1940-talet till tjugofem års straffarbete i Sibirien. Flera av fångarna dog under resan dit: flera månader med godståg och sedan en flera veckors lång vandring sammanlänkade med kedjor i snö och sibirisk kyla. Förhållandena i arbetslägret bleknar i jämförelse med denna transport och tortyren innan rättegången. Trots detta beskriver Rawicz hur tankarna på flykt hela tiden fanns hos honom. Tillsammans med sex andra fångar flyr han från lägret med Indien som mål.
 • Läsvärd är också Lawrence Wrights al-Qaida och vägen till 11 september som är en skildring av utvecklingen som ledde fram till terrorattackerna mot USA.
 • Avslutningsvis vill jag rekommendera I djävulens sällskap av Peter Robinson och Skugga av Karin Alvtegen.

Publicerad kl. 23.50
permanent länk | kommentarer (0)

Fult att lura niondeklassarna

fredag den 18 januari 2008

Nu är det enbart några veckor kvar till sista ansökningsdagen till gymnasiet. Många gymnasieskolor bjuder in eleverna i årskurs 9 till en eller ett par dagar med öppet hus där de visar upp sin skola och sina program. Jag uppmanar alla niondeklassare att tänka igenom vad som har betydelse för deras gymnasietid.

Till exempel får man som elev på en del skolor en bärbar dator, en mobiltelefon, en handdator eller någon annan häftig pryl. Att lura niondeklassare på det sättet är fult! Det som har betydelse i gymnasievalet är i stället dels innehållet i det gymnasieprogram man väljer, dvs. vilka kurser som ingår och vilka som kan väljas inom ramen för individuellt val, dels kvalitén på utbildningen vilket bl.a. innefattar att läromedlen är aktuella, andelen behöriga lärare är hög, lärarna är pedagogiska, skolmiljön är trivsam, stämningen på skolan är bra och så vidare.

På flera skolor i Sverige erbjuds eleverna på fordonsprogrammet kostnadsfri körkortsutbildning. Jag anser att det är orättvist mot eleverna på övriga gymnasieprogram. De senare har lika stor nytta av körkort som de förra. Att erbjuda körkortsutbildning är i sig bra, men samtliga elever måste då inkluderas.

Gymnasietiden är en viktig del av livet. Därför är det av stor vikt att välja en bra skola och ett bra program. Vilket program man bör välja är givetvis högst individuellt. Varje program har sin charm. Vad gäller mitt eget val av program och skola för tre år sedan, kan jag bara säga att jag är mycket nöjd. Min gymnasietid har varit enormt rolig!

Publicerad kl. 07.19
permanent länk | kommentarer (0)

Slarv med lösenord

onsdag den 16 januari 2008

I fredags fanns lösenorden till fler än 235 000 användares konto hos bilddagboken.se tillgängliga på Flashback och The Pirate Bay, precis som inloggningsuppgifter till efterfesten.com. Att många människor använder samma lösenord för flera webbsidor är väl känt. I viss mån gör jag det även själv. Det utgör visserligen en säkerhetsrisk, men huvudfrågan i det här fallet är varför inte så välkända och ofta besökta webbsidor som bilddagboken.se inte envägskrypterar användarnas lösenord.

Det är inte bara nämnda sidor som slarvar med säkerheten. Det finns betydligt fler exempel. Kanske har ni registrerat er på Västtrafik och precis som jag häromdagen fick ett brev på posten med ett erbjudande om en tävling för att vinna biobiljetter. I brevhuvudet fanns mitt inloggningsnamn och mitt lösenord. På samma sätt är det med alla andra webbsidor som kan skicka e-brev med ditt lösenord om du glömt det. Skärpning!

Publicerad kl. 12.51
permanent länk | kommentarer (1)

Snoozefunktionen

torsdag den 10 januari 2008

Tanken med snoozefunktionen hos väckarklockor är nog egentligen god. Att få sova en stund extra utan att behöva ställa om alarmklockan manuellt kan ibland vara guld värt. Vid närmare eftertanke är det dock väldigt enkelt att inse att funktionen är helt värdelös.

När man omtöcknad vaknar av alarmets pipande är det enda man tänker på att man vill sova mer. Man reflekterar inte över vilka konsekvenserna blir av att snooza i en timme. Och om man i detta tillstånd reflekterar över det, känns det helt okej att missa de första lektionerna, säkert till och med att missa ett viktigt prov. Slutsatsen blir att snoozefunktionen inte borde få finnas.

Somliga använder så kallad snoozemarginal, dvs. de ställer alarmet på en tid tidigare än vad de planerar att gå upp. Det skulle aldrig fungera för mig, eftersom jag i stället för att trycka på snoozeknappen skulle stänga av alarmet helt. Kanske borde jag satsa på en smart väckarklocka som övervakar mina hjärnvågor och ser till att jag alltid vaknar i ett tillstånd av lätt sömn?

Publicerad kl. 08.44
permanent länk | kommentarer (2)

Jullovet är redan slut

måndag den 7 januari 2008

Jullovet är slut. Det är bara att konstatera att det här lovet har gått precis lika fort som vanligt. Det är lustigt att jag blir lika förvånad varje gång. Jag tycker att jag borde ha lärt mig att jag inte ens hinner med en bråkdel av vad jag planerat.

Jag är en tidsoptimist. Jag tycker alltid att jag har tid till att göra lite extra innan bussen går. Det spelar ingen roll om det är den enda bussen som går för dagen och det gäller världens möjlighet som aldrig kommer igen. På samma sätt tycker jag mig ofta ha riktigt gott om tid och skjuter gärna fram uppgifter. För att en tid senare upptäcka att det nu i stället är ont om tid. Gång på gång försöker jag intala mig själv att börja tidigt med mina uppgifter, men trots det tenderar jag att vänta in i det sista.

I morgon börjar en ny termin. Vi får se om jag lyckas bättre med tidsplaneringen. Jag lovar i varje fall att göra ett allvarligt menat försök!

Publicerad kl. 15.13
permanent länk | kommentarer (0)

2008 – god fortsättning!

onsdag den 2 januari 2008

Egentligen är det inte så mycket som ändrats, mer än att vi skriver 2008 i stället för 2007. Ändå känns 2008 på många sätt speciellt. Det är många kommande händelser som jag ser fram emot.

Det nya året inleddes med ett toppenbra nyårsfirande tillsammans med vänner i Ulricehamn. Det är tråkigt att nyårsnatten för med sig så många problem: fyrverkeriskador, anlagda bränder, skadegörelse, fylla och bråk. Om alla hade följt säkerhetsföreskrifterna och accepterat att fyrverkerier och alkohol hör inte ihop, skulle antalet skador orsakade av fyrverkerier ha minskat drastiskt. Hur man med flit kan skjuta raketer mot människor är för mig oförståeligt. Ett totalförbud anser jag inte vara aktuellt, men en översyn av lagstiftningen vore på sin plats.

Nog om detta. Vi blickar framåt. För det är mycket som händer under 2008.

 • Nästa torsdag åker jag och fyra kompisar till Hemsedal. Jag har åkt skidor sedan jag var liten och älskar det. Kommer att bli så skoj!
 • 11 april. Vissa födelsedagar är mer speciella än andra. Att fylla 18 år är speciellt. Den största förändringen blir körkortet, vilken känsla det blir att ha det i handen, och så praktiskt. Att som nu bli skjutsad hit och dit av sin bästa kompis är inte så dumt det heller – stort tack, Jonathan – men att själv ha körkort är annorlunda.
 • Jag kan också se fram emot två skolresor i april, den första till Tyskland och den andra till Frankrike. Att läsa dubbla språk lönar sig på många sätt.
 • Studenten. Redan den 23 maj. Lämnar en otroligt bra gymnasieskola och en enormt rolig gymnasietid bakom mig. Känns lite sorgligt, men samtidigt är det ju ett steg framåt.
 • Sedan återstår det att se hur framtiden blir, jag återkommer om det.
 • Dessutom kommer jag ju att finnas på den här bloggen från och med i år. Kul att du har hittat hit!

Publicerad kl. 20.57
permanent länk | kommentarer (0)