Februari 2008

Förvånad över att ni läser min blogg

fredag den 29 februari 2008

Dagligen blir jag förvånad när det visar sig att någon som jag inte trodde läste min blogg faktiskt gör det. Som bloggare känns det toppen. Lite som en bekräftelse. Jag vet inte varför ni gör det, men fortsätt gärna med att göra det. Jag blir uppriktigt glad.

Publicerad kl. 22.46
permanent länk | kommentarer (3)

Ett körkort i sikte

tisdag den 26 februari 2008

Min 18-årsdag börjar närma sig. Det är drygt en månad kvar till den stora dagen, den 11 april. Både förväntningar från andra och min egen önskan om körkort får mig att satsa på att ta körkort så tidigt som möjligt. Visserligen inte så mycket att jag ställer in Tysklandsresan (13/4-21/4) för att kunna ta de återbudstider för körprovet som eventuellt dyker upp, men i varje fall så mycket att riskutbildning och kunskapsprov är inbokat. Exakt datum för kunskapsprovet får ni lista ut själva.

Publicerad kl. 20.50
permanent länk | kommentarer (0)

Kanske Vätternrundan?

tisdag den 26 februari 2008

Inte så olik min cykel

Det har redan blivit ett antal mil cykling i år. Som jag förra veckan redovisade i min beräkning vinner jag både tid på och får träning av att cykla till och från skolan i stället för att ta bussen. Vissa dagar känner jag för en extrasväng, andra inte för att cykla alls och då cyklar jag på kvällen i stället. Att få beröm och komplimanger om att jag är hurtig är mycket uppskattat – tack alla!

Det har blivit en trevlig vana att cykla. Det går numera lätt att trampa, trots att jag har ökat hastigheten senaste veckan. Skönt. Nu funderar jag på om jag i juni ska cykla Vätternrundan. Att anmäla sig nu är sent, men det är bara att acceptera att man får starta runt 01.30. Jag ska kolla intresset hos mina vänner och i varje fall fundera på att anmäla mig.

Publicerad kl. 20.37
permanent länk | kommentarer (0)

Smicker

lördag den 23 februari 2008

Aldrig har jag haft en trevligare och mer engagerad tränare än min nuvarande. Efter tennisträningen i onsdags sa han något till mig som gjorde mig väldigt glad. Han berömde mig för att jag alltid är glad och trevlig, och uppmuntrade mig att fortsätta vara det. Han berättade att han var övertygad om att det då kommer att gå lika bra i livet i fortsättningen som han var säker på att det gör nu för mig. Med smicker kommer man långt, för det spelar ingen roll om mottagaren förstår att det bara är smicker.

Publicerad kl. 17.33
permanent länk | kommentarer (0)

Min mobil är vattentålig

lördag den 23 februari 2008

Min mobil är vattentålig! Det fascinerar mig att min mobil fått pröva på att bada, fast ännu mer fascineras jag av att den fortfarande fungerar. Händelsen inträffade för ett par dagar sedan, då jag cyklade hem i mörkret från Ulricehamn. Jag hade tagit fram mobilen för att läsa ett sms, när en ojämnhet i marken gjorde att den flög ur min hand, tog i vägbanan och studsade ner i en vattensamling. Utan någon större förhoppning om att den skulle gå att få liv i något mer lade jag den framför luftavfuktaren och sedan på låg värme (50 °C) i ugnen… Ni anar inte hur glad jag var när jag dagen därpå såg att den fungerade.

Publicerad kl. 15.10
permanent länk | kommentarer (0)

Elevrådsordförande Anders Törnkvist inte längre elevrådsordförande

torsdag den 21 februari 2008

Jag lämnar bakom mig en otroligt rolig tid som elevrådsordförande på Tingsholmsgymnasiet. Än i dag kommer jag ihåg hur lycklig jag var när jag valdes till Elevrådets ordförande för ett och ett halvt år sedan. Lika spännande som det i början kändes för att det var nytt har det under hela tiden varit eftersom jag fått leda en av skolans viktigaste demokratiska processer och givits stora möjligheter att påverka. Jag står här i dag många erfarenheter rikare. Också elevrådet har utvecklats, vilket både styrelsen och klassrepresentanterna bidragit till.

Jag vill nu tacka alla som har hjälpt mig och elevrådet under min tid som ordförande. Jag vill också rikta ett särskilt tack till Tingsholmsgymnasiets förste rektor Stefan Kristoffersen som bidragit med värdefulla tips och till styrelsen, vänner och familj som stöttat mig och som jag kunnat bolla idéer med.

Publicerad kl. 16.59
permanent länk | kommentarer (0)

Dagen innan årsmötet

tisdag den 19 februari 2008

Nu är allt fixat till årsmötet i Elevrådet i morgon! I eftermiddag har jag gjort i ordning resultat- och balansräkning för 2007. Därefter har jag träffat vår revisor som skrivit en positiv revisionsberättelse. Intäkter och kostnader är styrkta med erforderliga verifikationer och behållningen har kontrollerats. Styrelsens förslag på ändringar av föreningens stadgar har jag redan tidigare formulerat. Likaså ett förslag till verksamhetsplan och budget för 2008. Kan det gå annat än bra på årsmötet i morgon?

Under 2007 har vi hållit fem elevrådsmöten och haft fjorton protokollförda styrelsemöten. Dessutom har jag under året varit med på fem möten i Lokal styrelse med elevmajoritet som existerade fram till den 1 juli, då den efter regeringens beslut att inte förlänga försöksperioden lades ned. Förutom att vi har haft väldigt kul på alla dessa möten, vad har vi lyckats åstadkomma?

I våras drev jag frågan om att elevrepresentanter ska delta i anställningsprocessen för lärare. Lokal styrelse beslutade att införa elevmedverkan vid anställning av lärare, men att gå så långt som att införa provlektioner vid intervjutillfällena gjorde man inte. I samband med Alla hjärtans dag sålde Elevrådet rosor som delades ut till de lyckliga mottagarna vecka 6. Elevrådsstyrelsen verkade under våren för att de skriftliga omdömena skulle tas bort alternativt förändras, vilka vi ansåg var värdelösa och inte fyllde någon funktion. Nu finns de inte längre kvar. Elevrådet såg i maj till att klockor införskaffades till så gott som samtliga klassrum. På studentavslutningen i maj i Sim- och sporthallen höll Elevrådets ordförande (undertecknad) ett tal för avgångseleverna och deras familjer. Ett tal som jag är nöjd med, men som jag är övertygad om skulle ha gått mycket bättre i år.

Under året har styrelsen samarbetat med lokala festarrangörer och informerat om evenemang i och kring Ulricehamn. Studentmössor har varit ett annat av Elevrådets sysslor. Styrelsen har påtalat problem gällande betygssättning för skolledningen och lärarkollegiet, bl.a. vad gäller kompletteringsmöjligheter under kursens gång för att uppfylla VG- och MVG-kriterierna. Elevrådet har vid två tillfällen kört igång med ett matråd på skolan, som dock blivit nedlagt på grund av för dåligt intresse. Vidare har Elevrådet gett bidrag till föreningar för ungdomar och på eget initiativ ordnat besök från Försvarsmakten och RFSL Borås. Varför inte läsa vår verksamhetsberättelse för att läsa om allt vad vi gjort?

Från och med årsmötet i morgon är jag inte längre elevrådsordförande. Möjlighet till omval finns inte, sedan mitt förslag gällande valbarhet antogs på föregående årsmöte. Ändringen av stadgarna innebär att årsmötet hålls i februari och att elever i årskurs 3 inte kan väljas till ordförande, sekreterare eller kassör för en mandattid under vilken de tar studenten. På så sätt anser vi att elevrådet ständigt ska utvecklas och att dess verksamhet ska fungera redan i början av ett nytt läsår.

Publicerad kl. 21.58
permanent länk | kommentarer (0)

Fyra mil på cykel på tjugofem minuter

tisdag den 19 februari 2008

Efter en cykeltur till skolan i dag vet jag. Ni kanske inte tror mig? Ta då en titt själva på min uträkning:

Cykling

Aktivitet Tidsåtgång
Ombyte till cykelkläder 5 min.
Cykeltur till skolan 45 min.
Dusch och ombyte 20 min.
Ombyte till cykelkläder 5 min.
Cykeltur hem 45 min.
Dusch 10 min.
Total tidsåtgång: 130 min.

Buss

Aktivitet Tidsåtgång
Ombyte 5 min.
Promenad till busshållplatsen 10 min.
Bussfärd till hållplatsen vid skolan 35 min.
Promenad till skolan 5 min.
Promenad till busstationen 10 min.
Bussfärd hem 30 min.
Promenad till huset 10 min.
Total tidsåtgång: 105 min.

Väntetiden i skolan som uppstår till följd av att bussarna inte går särskilt ofta ingår ju inte i ovanstående beräkning. Det skulle inte förvåna mig om det därför till och med går snabbare att cykla till skolan.

Publicerad kl. 18.20
permanent länk | kommentarer (0)

Vart tar min tid vägen?

måndag den 18 februari 2008

Kan tid bara försvinna? Jag tycker nästan det verkar så. För mig försvinner nämligen tiden väldigt enkelt. För en vecka sedan hade jag räknat med att jag under lovet skulle hinna med de flesta uppgifterna på min att-göra-lista, men knappt ens en enda uppgift har jag kunnat bocka av. På något konstigt sätt verkar tiden bara försvinna i tomma intet ibland.

Egentligen handlar det hela antagligen bara om prioriteringar. Vad man väljer att lägga sin tid på. Jag har haft ett väldigt trevligt lov. Jag borde egentligen inte klaga. Det är nog bara att acceptera att tiden går avsevärt mycket snabbare än man tror ibland. Man vill hinna med mer än vad som möjligt. Just nu känns det lite stressande med den långa att-göra-listan. I dag fick jag dessutom lägga till ytterligare två uppgifter: dels att skriva brev till min franske brevvän, något som jag alldeles glömt bort att göra, dels ett prov. Jag motsätter mig att det skulle vara att-göra-listan i sig som stressar. Jag är övertygad om att översikt och planering i form av en att-göra-lista motverkar stress.

Publicerad kl. 18.17
permanent länk | kommentarer (0)

Cykling – min grej?

torsdag den 14 februari 2008

Nu har jag börjat cykla igen. I tisdags tog jag årets första cykeltur med racercykeln. Varken minusgrader, mörker, regn eller blåst kunde stoppa mig. Det är härligt att cykla. Så härligt att jag cyklade samma runda både igår kväll och i eftermiddags. Till och med så härligt att jag tänker cykla i morgon igen, på lördag, på söndag, och varje dag hela året. Cykling innebär motion och träning, tid för tankeverksamhet (utmärkt tillfälle att fundera kring allt möjligt), vacker natur och att man blir överöst med må-bra-känslor. Någon dag blir jag kanske tvungen till att göra ett undantag, men så långt det är möjligt ska jag ta mig tid.

Publicerad kl. 18.02
permanent länk | kommentarer (0)

XHTML eller HTML – välj själv!

onsdag den 13 februari 2008

XHTML står för EXtensible HyperText Markup Language och är en vidareutveckling av HTML. XHTML baseras till skillnad från HTML på XML. Den här bloggen har numera stöd för både XHTML 1.1 och HTML 4.01 Strict. De flesta moderna webbläsarna stödjer båda formaten, med undantag av populära Internet Explorer 7 som (än så länge) inte stödjer XHTML.

Vilket format som din webbläsare använder går givetvis att se om man väljer "Visa källkod", men det står också i sidfoten. Resultatet som visas bör se likadant ut, men kodmässigt finns flera skillnader. XHTML kräver att alla element måste avslutas, även tomma elementtyper som <br> vilket alltså skrivs <br />. Element får i XHTML inte heller nästlas så att de överlappar varandra. Vidare måste alla element- och attributnamn skrivas med gemener. Attributvärden måste inneslutas inom citationstecken. I XHTML 1.1 har många element som beskriver utseende tagits bort. För att förändra utseendet är man i stället tvungen att använda stilmallar (CSS). I mitt tycke, även om jag inte är någon expert, är XHTML 1.1 att föredra framför HTML.

Publicerad kl. 12.58
permanent länk | kommentarer (5)

Nästa fredag är inte samma sak som på fredag

tisdag den 12 februari 2008

Det råder delade meningar om vad som menas med nästa fredag. Ordet nästa är lurigt. Tolkningen beror oftast på vid vilken tidpunkt ordet yttras. När man bestämmer träff med någon kan det lätt hända att man missuppfattar vilket datum som avses.

Om jag en måndag säger nästa fredag menar jag inte den närmast följande fredagen, utan fredagen i veckan därpå. När jag avser den närmast följande fredagen använder jag i stället nu på fredag. Till stöd för detta språkbruk brukar jag referera till Gösta Åbergs Handbok i svenska. Kanske vore det dock på sin plats att börja säga fredag i nästa vecka i stället för nästa fredag, så att risken för missförstånd minimeras?

Publicerad kl. 17.54
permanent länk | kommentarer (0)

En hektisk vecka

söndag den 10 februari 2008

Vecka 6 var för min del en hektisk vecka. Sällan har jag haft så lite tid över. Här är ett axplock av vad jag använde min tid till:

  • Lektioner, i den mån jag inte hade något annat krockande
  • Killer, leken som jag och Elin denna vecka körde igång med på min gymnasieskola. Jag blev enormt överraskad av att så många tog leken på stort allvar och sprang runt med purjolökar, gosedjur och frukter i högsta hugg.
  • Tennisträning. Tack för ditt stora engagemang, Jan!
  • URAN:s första föreläsning i tisdags, som jag berättade om i mitt tidigare inlägg URAN börjar komma igång. Ett betydligt större antal personer än vad någon av oss i styrelsen skulle ha kunnat drömma om kom på föreläsningen. Kul måste jag säga (även om det fick till följd att styrelsen i all hast fick köpa mer fika)!
  • Umgås med vänner
  • Teatern Brott och straff på Backa Teater, en härlig bearbetning av Fjodor Dostojevskijs roman från 1866. Regissören och skådespelarna lyckades skildra kaoset på ett enastående sätt. För övrigt var det kul med en så duktig orkester.
  • Elevrådet: Skolkonferensen, elevrådsstyrelsemöte och balutskottsmöte.
  • I går var jag på Unga Forskare Västs distriktsstämma och sedan dess ingår jag, Ingrid, Emil och Jonathan i distriktsstyrelsen. Unga Forskare Väst är en del av Förbundet Unga Forskare.

Det är skönt med sportlov. Man får tid till saker som man annars inte hinner med. Kanske borde jag dock ägna någon dag av lovet åt att slutföra de skoluppgifter som är mest brådskande. Jag har alldeles nyss publicerat en att-göra-lista som jag tänker uppdatera kontinuerligt.

Publicerad kl. 22.04
permanent länk | kommentarer (0)

Friheten lågt värderad

torsdag den 7 februari 2008

Lite då och då går det att läsa i tidningarna om att justitiekanslern betalat ut ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst vid frihetsberövanden, då förundersökningen har avslutats utan att åtal väckts eller när frikännande dom har meddelats. Låt mig bara få fråga: är 30 000 kronor verkligen en rimlig ersättning för en och en halv månad av ens liv?

Det är bra att det finns möjlighet för en domstol att besluta om häktning på begäran av åklagaren. Genom denna form av frihetsberövande kan samhället se till att någon som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott, för vilket fängelse i minst ett år är föreskrivet, inte avviker, fortsätter sin brottsliga verksamhet eller undanröjer bevis om det finns skäl att anta att han eller hon annars skulle göra det. Å ena sidan finns alltså argument som talar för häktning. Å den andra är häktning en allvarlig kränkning av individens rätt att bestämma över sitt liv. Domstolen måste alltså göra en avvägning från fall till fall.

När en person suttit häktad mer än 24 timmar finns möjlighet till ersättning från staten om förundersökningen läggs ned och åtal inte väcks eller då frikännande dom meddelas. Det är rättvist. Den häktade har rätt att få kompensation för sitt lidande och förlorad arbetsinkomst. Det som inte är rättvist är ersättningsnivån för lidande, som är på tok för låg. Håller du inte med mig om att en och en halv månad av ditt liv är värt mer än 30 000 kronor?

Publicerad kl. 21.23
permanent länk | kommentarer (3)

Jag drömmer om mitt projektarbete

söndag den 3 februari 2008

När jag vaknade i morse trodde jag att mitt projektarbete var helt klart och inlämnat för bedömning. Jag var också säker på att jag uppmärksammats för det i lokalpressen. En dag i vår har jag förhoppningsvis kommit dit, men knappast redan i dag. Faktum är att betydligt mer än hälften av projektarbetet återstår och att jag inte sysslat med det sedan december.

Kanske är den här drömmen en uppmaning till mig att ta tag i mitt projektarbete. Drygt två månader har jag på mig att slutföra det. Projektarbetet handlar om återvinning i Ulricehamns kommun. Frågan som jag utreder är vad det skulle innebära om kommunen införde ett system med insamling av olika avfallsslag vid hemmet, i kategorier som till exempel tidningspapper, glas, mjukplats, så som man gjort i vissa andra kommuner.

Jag tycker att mitt projektarbete är intressant. Problemet för mig är bara att ta mig tid till det. Just nu har projektarbetet inte så hög prioritet, bland annat på grund av att en datorkrasch för en vecka sedan förstörde pågående inlämningsuppgifter, men jag lovar att jag ska lägga krut på projektarbetet så snart som möjligt och att det ska bli ett kanonarbete!

Publicerad kl. 16.16
permanent länk | kommentarer (0)