En lång promenad från Tolkabro

Publicerad tisdag den 11 mars 2008 kl. 22.34

Karlavagnen

Regnet öste ned medan jag satt på bussen hem ikväll. Lyckligtvis hade det upphört att regna när jag klev av. Att promenera i ösregn en timme är ingen hit, i varje fall inte utan paraply. Egentligen hade jag inte planerat att promenera hem från Tolkabro på riksväg 40, det är 8,6 kilometer, men i alla lägen bör man se till att göra det bästa av situationen.

Med mig i min ryggsäck hade jag bl.a. en bra deckare. Tyvärr hade jag inte någon ficklampa med mig och då mobilens batterinivå var låg och jag prioriterade att kunna skriva sms med mina vänner under promenaden, lät jag boken ligga kvar i väskan.

En kul sak man kan göra är att studera stjärnhimlen. Inte för att jag kan påstå att jag kan något om den, de enda stjärnbilderna jag kunde identifiera var Stora björnen med hjälp av Karlavagnen och Lilla björnen med hjälp av Polstjärnan. Faktum är att det skulle vara väldigt kul att lära sig några fler stjärnbilder. Beslutade att det får bli ett projekt för framtiden.

Att räkna ut sin egen steglängd blir under en promenad som denna roligt. Genom att räkna antalet steg som man tar under fem minuter och sedan dividera den tillryggalagda sträckan (som beräknas med 5÷60 gånger medelhastigheten) med detta antal får man steglängden. Om både mina beräkningar och mitt antagande om att jag höll samma hastighet hela promenaden stämmer är min steglängd 89 cm. Har ni förresten tänkt på att tävlingar i både löpning och skridskoåkning går moturs på en rundbana? Jag kom av en ren slump in på en NE-artikel där en teori där människans fysiologiska skillnader mellan hennes höger- och vänstersida antas vara orsaken. Enligt den är steglängden för höger ben längre än vänster ben.

Promenader är dessutom ett utmärkt tillfälle för all möjligt tankeverksamhet. Man får tid till att fundera på det mesta. Härligt!

Kommentarer

Elin fredag den 14 mars 2008 kl. 13.53:

Wow, vilken seriös promenad. När jag är ute och går sjunger jag bara. Eller tittar in i andra människors hem. Eller bägge delarna.