Fysikprovet avklarat

Publicerad torsdag den 20 mars 2008 kl. 19.14

Magnetfält

Nu är jag trött på att räkna fysikuppgifter. För ett tag. På grund av dagens fysikprov har flera timmar det senaste dygnet åtgått till det. En del personer anser kanske att jag haft dålig studieteknik och dålig planering inför det här provet, men det håller jag inte med om. Det har varit väldigt mycket att göra den senaste tiden, tid till förberedelser har saknats då det har funnits uppgifter med högre prioritet. Dessutom vill jag påstå att det gott räckte med att förbereda sig dagen innan och samma dag som detta fysikprov.

Nivån på vår Fysik B-kurs är nämligen låg. Säkerligen inte jämfört med samma kurs på andra skolor, men kunskapsmässigt. Att gå igenom hela det avsnitt som vi nu ägnat omkring två och en halv månads fysiklektioner (fem timmar varje vecka) åt och i dag hade prov på, skulle inte kräva mer än sex till sju timmar effektiv tid, inklusive genomgångar, laborationer, uppgifter och repetition. Jag förstår att man som läsare nu blir konfunderad. Kanske frågar ni er varför jag behöver plugga dagen innan och samma dag som provet om jag haft så gott om tid på mig och att provet var så enkelt som jag påstår. Svaret är att tiden försvinner på utdragna och omtagna obligatoriska genomgångar, samt bortslösande av tid på eget bevåg: snack med kompisar, andra ämnen osv.

Dagens prov gick bra. Ingen av uppgifterna var särskilt svår. Ibland kan det kännas skönt, men ofta tycker jag att det vore roligt med en lite mer utmanande uppgift. Jag vill också klaga på den otillräckliga tiden på dagens prov. Att lära sig att disponera tiden på prov är viktigt, men ändå tycker jag att det finns skäl att som lärare fråga sig om inte tiden är väl kort då i princip samtliga elever skriver frenetiskt tills tiden är slut. Slutligen vill jag råda alla som ska skriva prov i fysik att utnyttja formelsamlingen. Där finns oftast allt som behövs för den som har de grundläggande kunskaperna.

Kommentarer

Jo lördag den 22 mars 2008 kl. 10.26:

Haha, visst är den liten vår lilla värld. Fast ibalnd är det lite roligt också. Tja, just nu har jag inte haft ngra föreläsningar eller seminiarier utan varit hemma i Ulricehamn och bara läst mina kursböcker istället. Det har dock varit dåligt med motiviation till att läsa så istället för att kolla på tv har jag bloggat. Hinner så klart inte alltid att blogga så mkt, men det här veckan har jag hunnit och därför gjort det. örsöker öka bloggandet för att se hur många besökare jag kan få och så. Dessutom tycker jag att det är väldigt roligt.

Det blev en lång kommentar men ha en bra Påskhelg.