Mars 2008

Påsklovet börjar redan närma sig sitt slut

onsdag den 26 mars 2008

Knappt har man insett att man har lov förrän det är slut. Tiden går så fort på ett lov: en del jobbar, några pluggar och resten vilket inkluderar mig gör, hm, ingenting alls? Nej, tiden försvinner väldigt snabbt för mig. Mina dagar är fulla med massor av aktiviteter. Ändå skulle jag vilja hinna med mer. Här ett axplock av mitt lov hittills:

 • Träffat kusinerna i Värmland under påskhelgen
 • Haft filmkväll hemma hos mig (kanske lite väl länge när mina föräldrar redan gått upp när vi avslutar den?)
 • Riskutbildning och körkortsteori, en heldag
 • Besökt frisören
 • Bokat körlektioner på körskolan
 • Beställt frack till studenten
 • Handlat tröjor

Härnäst? Då är det framför allt projektarbetet som ska ordnas.

Publicerad kl. 21.02
permanent länk | kommentarer (1)

Ett steg närmare körkortet

tisdag den 25 mars 2008

Halkbana
Stora Holms Trafikövningsplats

När klockan för sjunde gången ringde i morse vaknade jag till på riktigt. Att det var ljust ute skrämde mig. Paniken kröp fram: hjälp, hur mycket är klockan? Hade jag missat bussen? Skulle jag missa riskutbildningen (i folkmun halkkörning)? Nej, det fick bara inte hända.

Räknade något morgontrött ut att det var tjugofem minuter kvar till den buss till Göteborg som jag igår valt ut skulle gå från Tolkabro, knappt en mil hemifrån. "Pappa, kör du mig till Tolkabro om fem minuter?" Får svaret "Visst, men är det inte bättre om jag kör dig så att du hinner med bussen som går från Borås om en timme. Då hinner du äta frukost och allt kommer att bli mycket bättre i dag." Snällt, tänker jag, men tackar nej: risken finns att jag i så fall kommer för sent till riskutbildningen om bussen är försenad och jag missar en anslutning och dessutom tycker jag det är onödigt att bli skjutsad så långt.

Skyndade mig följaktligen till duschen, kastade i mig stenfrusna smörgåsar, åt lite källarrökt skinka efteråt, drack hastigt ett glas mjölk och borstade därefter snabbt mina tänder. Slutligen packade jag ner färdlektyr i form av körkortsboken och lite fika. Hann med bussen med i sammanhanget god marginal.

Riskutbildningen var rolig, och lärorik. Det var häftigt att uppleva att inte kunna stanna, även i farter som är låga jämfört med dem på vägarna. Måste säga att jag håller med dagens lärare: tur att man är på en trafikövningsbana och det inte är situationer på riktiga vägar…

Att åka till och från Göteborg tog sin tid, på grund av vädret och olyckor. Det var ett utmärkt tillfälle att plugga körkortsteori. Nu är jag riktigt trött på körkortsteori. Ska varken öppna boken eller göra några tester mer. Gjorde tre STR-sluttester i följd i eftermiddags, vilket totalt tog 40 minuter. Sammanlagt hade jag 6 fel på de tre proven, klart godkänt måste det väl betraktas som.

Snart har jag körkort, känns underbart. Synd att jag ännu inte får skriva kunskapsprovet och köra upp, varför annars inte redan ikväll?!

Publicerad kl. 23.41
permanent länk | kommentarer (0)

Fysikprovet avklarat

torsdag den 20 mars 2008

Magnetfält

Nu är jag trött på att räkna fysikuppgifter. För ett tag. På grund av dagens fysikprov har flera timmar det senaste dygnet åtgått till det. En del personer anser kanske att jag haft dålig studieteknik och dålig planering inför det här provet, men det håller jag inte med om. Det har varit väldigt mycket att göra den senaste tiden, tid till förberedelser har saknats då det har funnits uppgifter med högre prioritet. Dessutom vill jag påstå att det gott räckte med att förbereda sig dagen innan och samma dag som detta fysikprov.

Nivån på vår Fysik B-kurs är nämligen låg. Säkerligen inte jämfört med samma kurs på andra skolor, men kunskapsmässigt. Att gå igenom hela det avsnitt som vi nu ägnat omkring två och en halv månads fysiklektioner (fem timmar varje vecka) åt och i dag hade prov på, skulle inte kräva mer än sex till sju timmar effektiv tid, inklusive genomgångar, laborationer, uppgifter och repetition. Jag förstår att man som läsare nu blir konfunderad. Kanske frågar ni er varför jag behöver plugga dagen innan och samma dag som provet om jag haft så gott om tid på mig och att provet var så enkelt som jag påstår. Svaret är att tiden försvinner på utdragna och omtagna obligatoriska genomgångar, samt bortslösande av tid på eget bevåg: snack med kompisar, andra ämnen osv.

Dagens prov gick bra. Ingen av uppgifterna var särskilt svår. Ibland kan det kännas skönt, men ofta tycker jag att det vore roligt med en lite mer utmanande uppgift. Jag vill också klaga på den otillräckliga tiden på dagens prov. Att lära sig att disponera tiden på prov är viktigt, men ändå tycker jag att det finns skäl att som lärare fråga sig om inte tiden är väl kort då i princip samtliga elever skriver frenetiskt tills tiden är slut. Slutligen vill jag råda alla som ska skriva prov i fysik att utnyttja formelsamlingen. Där finns oftast allt som behövs för den som har de grundläggande kunskaperna.

Publicerad kl. 19.14
permanent länk | kommentarer (1)

Ser fram emot Frankrike

onsdag den 19 mars 2008

Vy över Paris

Det börjar närma sig studenten. Det känns väldigt dystert. Ungefär som slutet. Samtidigt vet jag att det inte är det, utan början på en ny period av mitt liv. Vad jag vill göra det närmaste året har jag ganska klart framför mig. Då känns det lugnare.

Jag kommer sakna den här tiden av mitt liv. Utan tvekan. Mitt liv nu är oerhört roligt och underbart.

Samtidigt förstår jag att det är ett steg vidare i livet som man måste ta. Jag blickar framåt mot hösten. Då kommer jag att befinna mig i Frankrike, där jag kombinerar studier med arbete. Jag beräknar att vistelsen i Frankrike kommer att bli omkring åtta månader lång. Syftet med den är att lära mig franska, ett underbart språk. Just nu håller jag på att planera den: bestämma var jag ska bo, hur jag ska plugga franska, vad jag ska jobba som och vem som ska hjälpa mig att få jobbet.

Publicerad kl. 21.14
permanent länk | kommentarer (2)

Välbehövd paus

onsdag den 19 mars 2008

Ibland blir det lite mycket. Vid vissa av dessa tillfällen krävs det någon dags paus för att orka med. Den senaste tiden har det varit väldigt mycket för mig. Jag är ledsen att bloggen blivit lidande. Dags för mig att skärpa till mig! Jag ska se till att dela med mig av mina tankar och mitt liv lite oftare.

Tack alla ni som läser min blogg trots att det är "lite dåligt med uppdateringar" som en del brukar uttrycka det. Måste säga att jag blev väldigt glad av att se att jag hade 149 besökare (unika IP-adresser) på bloggen igår. Nytt rekord! Det kan jämföras med ett genomsnitt på 57 unika IP-adresser per dag i mars och det tidigare rekordet: 98 unika besökare.

Publicerad kl. 20.45
permanent länk | kommentarer (2)

"Löda på freda?"

fredag den 14 mars 2008

Liknar URAN:s kretskort

Dagens URAN-labb borde vi egentligen ha haft i morgon, trots att utsatt datum var i dag. Varför förstod vi inte förrän vi fick förklaringen av en vitsig person i vår närhet: "löda på freda?" Temat på labben var nämligen lödning av elektronikkretsar.

Varken jag eller någon annan deltagare var expert på att löda eller elektronik i allmänhet, men nu efteråt kan jag konstatera att vi blivit riktigt skickliga på elektronik och lödning. Vi lyckades med vårt mål att konstruera en mikroprogrammerare som fungerar. Vid nästa labbtillfälle ska den användas till att programmera några häftiga teknikprylar, vad det är för något kan jag inte gå in på här på grund av att styrelsen beslutat att hemlighålla det.

Senaste tiden har det varit fullt upp. Ingen ledig stund på länge. Nu är det dags för att snabbduscha och sedan åka till en filmkväll med några vänner.

Publicerad kl. 20.09
permanent länk | kommentarer (1)

Romananalys i Svenska B klar

onsdag den 12 mars 2008

Härligt, nu är romananalysen i Svenska B klar. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg är en trevlig bok både att läsa och att analysera. Dags för lite sömn…

Publicerad kl. 02.36
permanent länk | kommentarer (0)

Att göra närmast

tisdag den 11 mars 2008

Närmast har jag nu följande att göra:

 1. Romananalys: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
 2. Referat av utdraget Rupture av Francois Mauriac
 3. Fördjupningsarbete på franska om Marie Curie
 4. Prov i Fysik B: ellära
 5. Paruppgift i Svenska B: analys
 6. Laborationsrapporter i Biologi – breddning
 7. Övriga inlämningsuppgifter i Franska steg 5
 8. Projektarbetet

Publicerad kl. 23.01
permanent länk | kommentarer (0)

En lång promenad från Tolkabro

tisdag den 11 mars 2008

Karlavagnen

Regnet öste ned medan jag satt på bussen hem ikväll. Lyckligtvis hade det upphört att regna när jag klev av. Att promenera i ösregn en timme är ingen hit, i varje fall inte utan paraply. Egentligen hade jag inte planerat att promenera hem från Tolkabro på riksväg 40, det är 8,6 kilometer, men i alla lägen bör man se till att göra det bästa av situationen.

Med mig i min ryggsäck hade jag bl.a. en bra deckare. Tyvärr hade jag inte någon ficklampa med mig och då mobilens batterinivå var låg och jag prioriterade att kunna skriva sms med mina vänner under promenaden, lät jag boken ligga kvar i väskan.

En kul sak man kan göra är att studera stjärnhimlen. Inte för att jag kan påstå att jag kan något om den, de enda stjärnbilderna jag kunde identifiera var Stora björnen med hjälp av Karlavagnen och Lilla björnen med hjälp av Polstjärnan. Faktum är att det skulle vara väldigt kul att lära sig några fler stjärnbilder. Beslutade att det får bli ett projekt för framtiden.

Att räkna ut sin egen steglängd blir under en promenad som denna roligt. Genom att räkna antalet steg som man tar under fem minuter och sedan dividera den tillryggalagda sträckan (som beräknas med 5÷60 gånger medelhastigheten) med detta antal får man steglängden. Om både mina beräkningar och mitt antagande om att jag höll samma hastighet hela promenaden stämmer är min steglängd 89 cm. Har ni förresten tänkt på att tävlingar i både löpning och skridskoåkning går moturs på en rundbana? Jag kom av en ren slump in på en NE-artikel där en teori där människans fysiologiska skillnader mellan hennes höger- och vänstersida antas vara orsaken. Enligt den är steglängden för höger ben längre än vänster ben.

Promenader är dessutom ett utmärkt tillfälle för all möjligt tankeverksamhet. Man får tid till att fundera på det mesta. Härligt!

Publicerad kl. 22.34
permanent länk | kommentarer (1)

Studiedag inte riktigt samma sak som lov

tisdag den 11 mars 2008

I dag har jag studiedag. Det är inte riktigt samma sak som att ha lov. Denna dag är precis som namnet antyder: en dag för studier. Idrott och hälsa, franska, tyska och svenska har jag ägnat mig åt. Dessutom har jag varit med som elevrepresentant på en anställningsintervju för den utlysta ekonomilärartjänsten på skolan, och ytterligare en väntar ikväll.

Publicerad kl. 15.54
permanent länk | kommentarer (0)

Hemma igen, dags för pluggande

söndag den 9 mars 2008

Nu är jag hemma igen. Har sovit i min egen säng i natt. Skönt! I helgen har jag arbetat ideellt för Unga Forskare Väst. Det här var distriktsstyrelsens första möte och vi har lagt upp planer för 2008, bl.a. genom att utse styrelseposter och upprätta måldokument. Personligen anser jag att måldokument är ett mycket bra hjälpmedel för en styrelse. Jag tycker det ser mycket lovande ut och ser fram emot ett trevligt år i distriktsstyrelsen.

Nu är det verkligen dags att börja plugga. Jag har många skoluppgifter för tillfället och det är kort tid till deadline för många av dem. Tänkte ägna eftermiddagen fram till tennismatchen åt pluggande, vi får väl se om jag lyckas med det. Jag hoppas det.

Publicerad kl. 13.25
permanent länk | kommentarer (0)

Fullt upp den närmaste tiden

onsdag den 5 mars 2008

Jag har räknat ut att jag den närmaste tiden kommer ha fullt upp. När man har mycket att göra kan det vara vettigt att göra upp en tidsplan över vad man ska göra varje timme. Ofta blir det enklare att överblicka vad som krävs av en, det känns enklare att hinna med det som måste göras och mer blir gjort. Just nu fungerar det inte. Mitt schema är helt enkelt så fullt med aktiviteter att jag helt omöjligtvis kan hinna bli klar med de uppgifter som jag måste, då även dessa är för många på för kort tid.

I en stund som denna måste man prioritera. Allt är inte lika viktigt, både vad gäller uppgifter och aktiviteter. Man får helt enkelt välja vad man anser vara viktigast och börja med det.

Publicerad kl. 19.46
permanent länk | kommentarer (0)

Man vet aldrig när man får besök

onsdag den 5 mars 2008

Därför har jag efter tennisträningen städat mitt rum. Så värst väldigt stökigt var det inte: enbart ett antal klädesplagg på golvet och i fåtöljen samt en del högar med papper, anteckningsblock och böcker på skrivbordet och golvet. Att lägga sakerna på rätt plats och dammsuga gick fort. Nu ser mitt rum presentabelt ut igen.

Publicerad kl. 19.37
permanent länk | kommentarer (0)

Offentlighetsprincipen – upp till bevis!

tisdag den 4 mars 2008

Offentlighetsprincipen innebär kortfattat att allmänheten ska ha insyn i statens och kommunernas verksamhet. Det innebär att vem som helst har rätt att ta del av en allmän handling om den inte är sekretessbelagd. En handling kan lika gärna vara ett e-brev som ett konventionellt brev eller ett vanligt pappersdokument. Tyvärr finns stora brister inom vissa myndigheter, vilket jag i dag fått bekräftat.

Jag skulle vilja ta del av vissa e-brev som inkommit till och sänts från en förvaltning i en kommun. Enligt lagen har jag rätt att vara anonym och jag behöver inte berätta varför jag behöver handlingarna utlämnade. Fylld med hopp och förväntan besökte jag därför aktuell förvaltning i förmiddags, och bad att få handlingarna utlämnade. Till min fasa fanns inte de akutella e-breven diarieförda.

Jag bad därför att få loggfilen över mottagna och skickade e-brev utlämnad. Assistenten på förvaltningen rynkade sina ögonbryn, men efter samråd med kommunjuristen kom man fram till att handlingen är allmän och offentlig, och följaktligen ska lämnas ut. Enligt lagen ska handlingar lämnas ut "skyndsamt", vilket i praktiken bör innebära att de ska lämnas ut omedelbart eller så snart som möjligt om man besöker myndigheten personligen. Praktiska problem uppstod dock, man visste inte hur man tog fram loggfilen, och ärendet pågår fortfarande.

Publicerad kl. 20.44
permanent länk | kommentarer (2)