Jönköping 11 april: 63 av 65

Publicerad fredag den 11 april 2008 kl. 20.45

Kunskapsprov, teoriprov, uppskrivning – kalla det vad ni vill! I dag klarade jag det. Inte alls nervös utan väldigt glad, klev jag in på Förarenheten i Jönköping vid lunchtid. Vid fotograferingen till mitt framtida körkort iaktog jag de övriga provdeltagarna. Flera såg mycket nervösa ut. Att diskutera hur många gånger de hittills misslyckats med att bli godkända och hur långt ifrån de varit gjorde väl knappast situationen bättre. Medan vissa pluggade frenetiskt i Körkortsboken för sig själva, upplyste de andra varandra om avancerade trafikregler, till exempel vad som gäller i en korsning där högerregeln gäller.

Kunskapsprovet är inte som ett prov i gymnasiet. Det finns flera skillnader. En viktig skillnad är att man inte kan bli mer än godkänd. Det spelar ingen roll om man får maximalt antal poäng eller precis det antal poäng som krävs för att bli godkänd. En annan skillnad är att man på alla frågor får välja bland olika alternativ. Även om man inte kan svaret på frågan, kan man ofta resonera sig fram till vilket svar som är rimligt genom uteslutningsmetoden. Dessutom har man alltid möjlighet att försöka på nytt om man misslyckas med sitt prov. Enda nackdelen är en extra utgift på ett par hundralappar och några veckors extra väntan på sitt körkort.

I vanliga fall brukar jag läsa inför ett prov tidigast några dagar innan provet. Jag brukar ofta sitta i princip provtiden ut, och kontrollera mina svar. I dag gällde motsatsen. Körkortsboken har jag inte läst alls det senaste året (förutom på bussen till och från riskutbildningen i Göteborg förra månaden). Efter 15 minuter hade jag klickat mig igenom provet och kände mig nöjd. Trevligt att då få höra provledaren säga: "Grattis! Det här blev ju en bra födelsedagspresent, antar jag."

Tråkigt att det är relativt lång väntetid för uppkörning, i varje fall om man vill köra upp i Ulricehamn. Körprovet är emellertid inte alls lika enkelt som kunskapsprovet. Hoppas innerligt att det ändå ska gå lika bra.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.