April 2008

I kväll bär det iväg till Marseille

onsdag den 30 april 2008

Nu är det dags igen! Precis som att jag nu har körkort, känns det lite overkligt att det redan är i kväll som jag flyger till Marseille. De senaste veckorna har tiden gått väldigt fort. Resan arrangeras av mina två lärare i franska och totalt är vi ett tjugotal som åker iväg. Under en vecka ska vi utveckla vår förmåga att kommunicera på franska och ta del av kulturlivet i och kring Arles. Kommer att bli en toppenresa!

Publicerad kl. 11.49
permanent länk | kommentarer (0)

Underbart med körkort

onsdag den 30 april 2008

Jag vill börja med att be alla om ursäkt. Men jag kan glädja er med att ni inte är ensamma om att inte veta att jag skulle köra upp i måndags. Inte ens min bästa kompis, flickvän eller mina föräldrar visste om det. Ni kan säkert gissa hur förvånad mamma blev när jag dök upp på hennes jobb och frågade om jag kunde få låna bilen. Stort tack till ni två som bevarade min uppkörningstid hemlig.

På väg till Borås innan uppkörningen började jag att bli lite nervös. Eftersom jag åkte från Jönköping och två gånger måste byta tåg, hade jag gott om tid att oroa mig. Ändå vill jag påstå att jag hade läget under kontroll. Väl utanför Förarenhetens kontor en stund innan provets början var jag naturligtvis något nervös, men med lugnet i behåll.

Körprovet gick utmärkt. Följande moment ingick enligt protokollet:

 • Säkerhetskontroll/körställning
 • Parkering
 • Backning
 • Oskyddade trafikanter
 • Körning i körfält/körfältsbyte
 • Gatukorsning
 • Signalreglerad korsning
 • Cirkulationsplats
 • Självständig körning mot mål
 • Körning på smal/krokig vg
 • Motorväg, motortrafikled eller liknande
 • Omkörning

Jag kommer antagligen aldrig att glömma känslan av att köra själv för första gången. Kändes nästan overkligt att köra iväg utan någon bredvid. Så stolt har jag sällan känt mig!

Publicerad kl. 11.30
permanent länk | kommentarer (2)

Tiden går fort

torsdag den 17 april 2008

Tiden går fort i vanliga fall, men i Berlin går tiden ännu fortare. Jag kan inte förstå att det redan är torsdag. Känns som om det var igår vi kom hit. Helt otroligt! Emellertid kan jag konstatera att jag varit med om mycket. Är många intryck och upplevelser rikare. Skulle kunna stanna här ett bra tag, om inte vardagen hemma fanns…

Publicerad kl. 10.46
permanent länk | kommentarer (0)

Berlin – wow!

tisdag den 15 april 2008

Känslan av att vara i Berlin är underbar! Resan har börjat superbra. För tillfället befinner vi oss på das Goethe-Institut och lär oss konversera bättre på tyska. Jag var egentligen något för trött i morse för att gå upp, men efter en lång dusch började jag vakna till liv. De senaste dygnen har jag sovit lite väl lite. Sammantaget i mitt vuxna liv (4,5 dygn) blir det bara några timmar. Nu är det dags att återgå till undervisningen och i eftermiddag lär nog tid inte finnas till att blogga, men jag lovar att se till att dela med mig av min Tysklandsvistelse så snart tid finns.

Publicerad kl. 10.57
permanent länk | kommentarer (0)

Jönköping 11 april: 63 av 65

fredag den 11 april 2008

Kunskapsprov, teoriprov, uppskrivning – kalla det vad ni vill! I dag klarade jag det. Inte alls nervös utan väldigt glad, klev jag in på Förarenheten i Jönköping vid lunchtid. Vid fotograferingen till mitt framtida körkort iaktog jag de övriga provdeltagarna. Flera såg mycket nervösa ut. Att diskutera hur många gånger de hittills misslyckats med att bli godkända och hur långt ifrån de varit gjorde väl knappast situationen bättre. Medan vissa pluggade frenetiskt i Körkortsboken för sig själva, upplyste de andra varandra om avancerade trafikregler, till exempel vad som gäller i en korsning där högerregeln gäller.

Kunskapsprovet är inte som ett prov i gymnasiet. Det finns flera skillnader. En viktig skillnad är att man inte kan bli mer än godkänd. Det spelar ingen roll om man får maximalt antal poäng eller precis det antal poäng som krävs för att bli godkänd. En annan skillnad är att man på alla frågor får välja bland olika alternativ. Även om man inte kan svaret på frågan, kan man ofta resonera sig fram till vilket svar som är rimligt genom uteslutningsmetoden. Dessutom har man alltid möjlighet att försöka på nytt om man misslyckas med sitt prov. Enda nackdelen är en extra utgift på ett par hundralappar och några veckors extra väntan på sitt körkort.

I vanliga fall brukar jag läsa inför ett prov tidigast några dagar innan provet. Jag brukar ofta sitta i princip provtiden ut, och kontrollera mina svar. I dag gällde motsatsen. Körkortsboken har jag inte läst alls det senaste året (förutom på bussen till och från riskutbildningen i Göteborg förra månaden). Efter 15 minuter hade jag klickat mig igenom provet och kände mig nöjd. Trevligt att då få höra provledaren säga: "Grattis! Det här blev ju en bra födelsedagspresent, antar jag."

Tråkigt att det är relativt lång väntetid för uppkörning, i varje fall om man vill köra upp i Ulricehamn. Körprovet är emellertid inte alls lika enkelt som kunskapsprovet. Hoppas innerligt att det ändå ska gå lika bra.

Publicerad kl. 20.45
permanent länk | kommentarer (0)

Snart är jag i Tyskland

torsdag den 10 april 2008

Foto från Tyskland 2007
Tyskland 2007. Foto: JL

Ett oförglömligt minne från förra årets Tysklandsresa. Här på Filmstudio Babelsberg, grundad 1911, med Maria <3. Ser oerhört mycket fram emot nästa vecka, då jag åter igen är i Tyskland tillsammans med kompisarna som också läser tyska. Kommer att bli toppen!

Publicerad kl. 20.52
permanent länk | kommentarer (0)

Golfsäsongen börjar

torsdag den 10 april 2008

Foto över golfbana

I går hade jag några timmar över innan min körlektion på grund av en inställd lektion i franska. Då hade jag stor riktigt lust att spela golf. Tyvärr hade jag inte mina klubbor med mig, inte heller har jag lyckats få ett skåp vid golfbanan så att jag kan förvara dem där. Därför får det bli en annan dag. Men snart förhoppningsvis, våren verkar vara här på riktigt.

I tisdags köpte jag golfklubbor, ett helset. Eller det är inte riktigt sant. Jag var inne i en golfbutik, lokaliserad i Tylösand, och tittade på golfklubbor. Mätte hur mycket de behöver förlängas och hur mycket klubbskaften ska bockas. Men jag själv betalade dem inte. Vad jag får av mina föräldrar i 18-årspresent i morgon är med andra ord ingen hemlighet för mig.

I sommar kommer jag troligtvis att jobba i Ulricehamn. Då har jag nära till golfbanan. Jag kommer i så fall att ha stora möjligheter att utveckla mitt spel. Ännu är jag inte så skicklig, då det var mindre än ett år sedan jag började.

Publicerad kl. 11.10
permanent länk | kommentarer (0)

Jordgubbar smakar inte som morötter

måndag den 7 april 2008

Analys efter analys. Här ett utdrag ur mitt eget bidrag. Fundera på vad jordgubbar och morötter har i sammanhanget att göra.

Jordgubbar smakar inte som morötter (2008)

Jag minns den dagen,
jag minns den som igår,
jag klättrade upp för stegen,
jag följde i dina spår.

[...]

Men så fort tiden går,
ingen av oss insåg det,
plötsligt vi här nu står,
i det som kallas verklighet.

Det är tillåtet att tolka lyrik precis som man vill, så länge som man kan motivera sina åsikter. Det är utgångspunkten för samtliga analyser och tolkningar. I det här fallet, när det gäller titeln, är sanningen att titeln inte har något med dikten att göra. Den som tolkar det så, saknar emellertid fantasi.

Publicerad kl. 13.41
permanent länk | kommentarer (0)

Den som läser Svenska B…

måndag den 7 april 2008

Den som läser Svenska B och vill ha hjälp med romananalyser och diktanalyser har kommit helt rätt när man tittar in på min blogg. Här finns mycket hjälp att få! Eller inte. Jag tror nämligen inte att den som sökt på Google efter "romananalys svenska", "analys 'Du har tappat ditt ord'", "Doktor Glas Svenska B" och "Doktor Glas romananalys" haft någon nytta av min blogg. Det är för övrigt riktigt kul att se hur folk hittar till min blogg.

Publicerad kl. 10.46
permanent länk | kommentarer (1)

18 år – mycket som följer

måndag den 7 april 2008

Wow, det är bara fyra dagar kvar! Det är ju väldigt snart. Faktum är att tiden i allmänhet går väldigt fort. Årets fjorton första veckor har passerat snabbt, det känns nästan overkligt om man tänker på att varje dygn har 24 timmar. Å den andra sidan är det inte så värst stor del av ett dygn som man har tid över.

På fredag blir jag 18 år. Jämfört med en vanlig födelsedag är nog denna födelsedag mer speciell. Att bli vuxen och myndig är egentligen ett stort steg. Den största skillnaden för mig blir nog ändå körkortet. Vilken känsla att ha det i sin hand!

Mycket händer i början av mitt vuxna liv. Kunskapsprov för B-körkort på fredag eftermiddag. Projektarbetet ska vara helt klart och inlämnat på lördag eftermiddag, därefter födelesedagsfirande. Söndagsmorgonen består av att snabbt packa ihop kläder och annat för en vecka. Vid lunchtid går nämligen planet till Berlin. Tillsammans med min enastående lärare i tyska och andra elever som läser tyska är jag i Berlin en vecka. En tuff vecka av pluggande med massor av prov och inlämningar följer denna resa, för åter igen beger jag mig sedan utomlands. Denna gång till Frankrike, närmare bestämt till trakterna runt Arles. Tiden innan studenten kommer sedan att gå snabbt. Två dagar efter studentavslutningen åker jag på klassresa till Turkiet. Hur sommaren och framtiden sedan blir har jag inte planerat i detalj, men i stora drag vet jag vad jag vill göra det närmaste året.

Publicerad kl. 10.33
permanent länk | kommentarer (0)

Förkyld. Inget dödsstraff för USB-minnesstöld

söndag den 6 april 2008

Jag har drabbats av en förkylning. Kanske var det någon som lade märke till det på provet igår? Om jag hade varit en person som tycker om att bortförklara sina motgångar, skulle förkylningen ha varit till min fördel. Emellertid är jag inte det. Faktum är att jag tycker riktigt illa om personer som ständigt försöker bortförklara sina misslyckanden.

För övrigt har jag ikväll kommit fram till att jag och EH har flera likheter: ingen av oss har orddelen på Högskoleprovet som favorit och vi har båda blivit av med ett USB-minne. Nu har mitt USB-minne varit borta ett ganska bra tag, och jag hyser inga större förhoppningar på att få tillbaka det. Tyvärr.

Det är tråkigt att en oärlig människa fått tag på det, och det måste det vara, annars skulle minnet ha hittat rätt nu. För det första utgjorde minnet en backup av många viktiga dokument som sedermera försvann från min dator på grund av ett datorvirus. För det andra känns det jobbigt att köpa ett nytt, varför jag ännu inte efter ett par månader gjort det. Jag hoppas innerligt att den som har mitt USB-minne snarast lämnar tillbaka det. Ändå vill jag inte gå lika långt som EH och kräva dödsstraff för denna stöld. Däremot skulle jag inte bli ledsen om mitt USB-minne infekterat tjuvens dator med virus så att denna för alltid blivit obrukbar.

Publicerad kl. 23.00
permanent länk | kommentarer (0)

Närmare, men inte tillräckligt mycket närmare

lördag den 5 april 2008

Nyss hemkommen efter Högskoleprovet. Efter att ha jämfört mina svar med facit, kan jag konstatera att jag visserligen förbättrat mig från i höstas, men att jag inte nådde hela vägen fram till mitt mål. I sammanhanget bör dock tilläggas att jag inte tränat specifikt inför Högskoleprovet. Som tidigare gäller att orddelen var den provdel som gick sämst för mig. Om jag hade ett större ordförråd, genom att antingen tillhöra den äldre generationen, läsa fler böcker eller annars plugga specifikt inför orddelen, och på så sätt lyckades skrapa ihop några extra poäng, skulle jag lyckas nå mitt mål. Nåväl, jag är nöjd med mitt resultat ändå. Jag gjorde mitt bästa i dag, och det är det som räknas. Vill man få toppresultat får man förbereda sig mer innan provtillfället.

Publicerad kl. 17.19
permanent länk | kommentarer (0)

Högskoleprovet i morgon den 5 april

fredag den 4 april 2008

I likhet med 42 690 andra personer har jag anmält mig till morgondagens högskoleprov. Om jag förbättrar mig från i höstas kan resultatet komma att spela roll vid antagningen till en utbildning i framtiden. Eller kanske inte, det beror på vilken utbildning jag söker (och naturligtvis vilka andra som söker den). Oavsett vilket blir det väldigt kul att skriva högskoleprovet i morgon.

Förväntningarna är höga. Har jag under det senaste halvåret lyckats förvärva kunskaper och förmågor så att jag förbättrat mig? Det återstår att se. Jag hoppas det.

För övrigt kommer runt 270 personer att få 2,0, vilket tillåter runt 13 fel. Har man fler fel, vilket övriga provdeltagare (dvs. 99,4 %) har, minskar den normerade poängen snabbt.

Publicerad kl. 18.56
permanent länk | kommentarer (0)

Man måste plugga taktiskt

fredag den 4 april 2008

Alla skoluppgifter kräver inte lika mycket tid och energi. Det är av stor vikt för en gymnasieelev att förstå vilka uppgifter som behöver prioriteras och vilka som inte har lika stor betydelse. Man måste plugga taktiskt för att nå bästa resultat.

Publicerad kl. 17.37
permanent länk | kommentarer (0)

Jag stjäl sömn från mig själv

torsdag den 3 april 2008

Läste ni dagens artikel "Sex av tio nior sover för lite" i Göteborgs-Posten? Skrämmande. Ännu mer skrämmande är att jag själv är en av dem som jag anser man skulle kunna benämna sömntjuvar. Jag är skyldig mig själv massor av sömn. Men hur skulle man annars hinna med i vissa situationer?

Jag trivs med att ha många bollar i luften. Det är högst sällan jag har några längre lediga stunder. Oftast inte så värst många korta heller, eftersom jag många gånger vill att varje minut ska utnyttjas. Det är ofrånkomligt att jag är en tidsoptimist. Således försöker jag alltid hinna med mer än vad som är möjligt.

För tillfället tror jag dock att jag har tagit på mig för mycket. I vanliga fall brukar jag ha en lagom balans, men just nu känns det lite tungt. Många saker vill jag hinna med: flickvän, andra vänner, cykling, tennis, lektioner, skoluppgifter (speciellt projektarbetet – men även prov och inlämningar i andra ämnen), anställningsintervjuer (sommarjobb), körkortet (körlektioner, kunskapsprov och uppkörning), högskoleprovet, 18-årsdag, om en dryg vecka Tyskland och om ytterligare några veckor Frankrike. Det blir vissa dagar orealistiskt att hinna med allt detta och lite till. Sömnen är emellertid inget som man kan låna hur som helst, bättre är ju att utnyttja sin vakna tid bättre.

Publicerad kl. 21.04
permanent länk | kommentarer (0)

Varför finns inte MH med i min blogg?

onsdag den 2 april 2008

Bra fråga, MH! Faktum är att jag ska försöka ändra på det i framtiden. Se till att få med lite mer om vad som händer i mitt liv. Just nu finns väldigt lite tid för bloggskrivande. Allt handlar givetvis om prioriteringar, men för tillfället finns mycket som har högre prioritet. Synd att dygnet inte har fler timmar!

Publicerad kl. 01.33
permanent länk | kommentarer (0)

Analys av "Du har tappat ditt ord"

onsdag den 2 april 2008

Nils Ferlin skrev många underbara dikter. Här "Du har tappat ditt ord" ur Barfotabarn (1933):

Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord – var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu – förrn vi föser dej bort,
du barfotabarn i livet.

Någon analys hittar du dock inte här, den skriver jag på provet i Svenska B i morgon i stället!

Publicerad kl. 01.18
permanent länk | kommentarer (0)