Med en polisbil i ryggen

Publicerad måndag den 14 juli 2008 kl. 22.05

Polisbil bakom mig
Polisbilen bakom mig var något nyare, men i övrigt var situationen densamma.

På väg hem från Bohuslän i går hände något mycket skumt. Några kilometer öster om Uddevalla körde jag ikapp en polisbil på motorvägen, hastighetsbegränsad till 90 km/h. Polisbilen körde i det vänstra körfältet i mer än fem minuter, trots att ingen bil fanns i närheten av den. Två hundra meter bakom polisbilen bildades en lång kö i det högra körfältet, eftersom ingen vågade köra om polisbilen på insidan. Senare skulle det visa sig att denna polisbil betedde sig på ett ännu konstigare sätt.

Då polisbilen äntligen lade sig i det högra körfältet på motorvägen var den skyltade hastigheten 110 km/h. Trots att polisbilen därefter enbart körde omkring 100 km/h, körde ingen av alla bilar i den långa kön om. Alla som var på väg att göra en omkörning, avbröt den så snart de insett att det var en polisbil som ledde kön. Efter att åter igen ha legat några bilar bakom polisbilen i 100 km/h i några minuter gjorde jag ett körfältsbyte, accelererade till omkring 115 km/h (vilket tidigare testats mot GPS) och körde om de framförliggande fordonen inklusive polisbilen.

Det var nu som jag ytterligare skulle förvånas över polisbilens beteende. Efter att ha ökat farten och legat bakom mig i omkring två minuter, signalerade den åt mig att köra av vid en avfart genom att slå på blåljuset och blinka med de röda lamporna där fram på bilen. Jag svängde av, men det här är som det lustiga händer: polisbilen fortsätter bara. Då körde jag helt enkelt ut på vägen igen. Förvånad.

Avslutar med ett roligt citat:

Om en polisbil i din backspegel signalerar åt dig att köra åt sidan och stanna; gör det där ditt eget och polisernas fordon orsakar mest störning i trafikflödet.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.