Juli 2008

Telefonnummer via Skype

onsdag den 30 juli 2008

Trots att jag inte bor i Göteborgsområdet, har jag numera ett telefonnummer med riktnummer 031. Jag har helt enkelt tecknat ett abonnemang hos Skype, vilket jag tror kommer att bli ett av mina bästa köp någonsin. För lite mindre än femhundra kronor ingår, förutom telefonnumret, fria samtal till fasta telefoner i princip hela Europa. Det tror jag att jag kommer få stor användning för i Frankrike.

Det blir ungefär som ett hemtelefonnummer, eftersom jag i Aix kommer att ha tillgång till Internet mestadels hemma, med undantag för i skolans lokaler, men där kommer jag antagligen ha annat för mig än att prata i telefon. Telefonnumret hittar ni här, där jag även kommer att publicera mitt franska mobiltelefonnummer så fort som jag skaffat det.

Publicerad kl. 19.18
permanent länk | kommentarer (0)

Aix-en-Provence hösten 2008

tisdag den 29 juli 2008

Nyfiken på vad jag gör i höst? Nu är det bestämt. Jag flyttar till Aix-en-Provence i slutet av augusti. Jag kommer att läsa franska i denna studentstad genom ett samarbete med Braheskolan (Visingsö Folkhögskola) och språkskolan IS i Aix. Jag stannar fram till jul, då jag räknar med att flyga hem igen.

Kanske är det så att du också ska plugga i Aix i höst? Hör gärna av dig i så fall. Jag skulle tycka det var jätteroligt att innan resan få kontakt med dig.

Huvudsyftet med resan är att lära mig franska. Jag tänker därför i så hög utsträckning som möjligt att prata franska, varför svenska kompisar kanske inte är att föredra. Ändå tror jag det vore utmärkt att ha svenska vänner i Aix som ett komplement. Vi kan ju prata franska med varandra också!

Publicerad kl. 18.14
permanent länk | kommentarer (4)

Ett besök i Värmland

söndag den 27 juli 2008

Den sammanhängande ledigheten mellan tisdag eftermiddag och fredag förmiddag denna vecka tillbringade jag i Värmland. Det har varit mycket trevligt att träffa mormor, morfar och kusinerna med familj. Kanske var det här sista gången innan Frankrikeresan, men jag hoppas inte det. Om det finns en rimlig möjlighet att åka till Värmland några dagar igen, kommer jag att ta den.

Publicerad kl. 18.12
permanent länk | kommentarer (0)

Billig Traderabiljett som inte går att betala

söndag den 20 juli 2008

Tänk dig att du vaknar upp en söndagsmorgon efter bara några få timmars sömn. Väckarklockan ringer redan kvart över sju, eftersom du ska med tåget från centralen 45 minuter senare. Du känner dig glad, dels för att kvällen innan blev mycket lyckad, dels för att du innan du somnade lyckades få en biljett hem med X2000 för en femtiolapp på auktionssajten Tradera med SJ som säljare. En sådan biljett kostar ju som lägst 700 kr i vanliga fall.

Du öppnar din e-post och skummar igenom instruktionerna för att hämta ut biljetten. Proceduren är du bekant med: först ska man betala och sedan kan man hämta biljetten i en av SJ:s biljettautomat. Första problemet kommer här. SJ:s webbsida talar om för dig att du inte har några biljetter att betala. Du försöker ytterligare ett tiotal gånger, utan resultat.

Du läser e-brevet från Tradera och SJ noggrant. Nej då, allt är riktigt. Du vann auktionen och biljetten är din, om du betalar den. SJ har ju till och med skrivit i brevet att avtalet är bindande. Du uppmanas på webbsidan att ringa kundtjänst vid problem, men du vet att det är lika lönlöst innan du ens försökt. Kundtjänst har inte öppet en söndagsmorgon vid sjutiden. Du försöker ändå. Dina onda aningar bekräftas.

Hur går du vidare? Förhoppningsvis inte som många andra gjorde denna morgon och dagen innan dess. Somliga struntade nämligen i att resa och andra tog bussen i stället. Trots att du tror att SJ:s tågvärdar kommer att lösa problemet på tåget känner du dig lite osäker. Om det inte är ett allmänt fel, kommer inte tågvärdarna att tro på dig, resonerar du. Du funderar på om du kommer att behöva betala en biljett till fullpris på tåget.

Väl på centralen, drygt en halvtimme innan tågets avgång, finner du att resebutiken har öppet. Du går in och ställer dig som nummer två till den enda kassan som finns. Det finns inga nummerlappar. Strax blir det din tur och du förklarar vad saken gäller. Kvinnan bakom disken är tillmötesgående och frågar efter auktionsnummer. Efter 25 minuter har hon lyckats ordna en biljett åt dig. Du ler brett och tackar hjärtligt. Lite halvt småspringande ut från resebutiken mot spåret upptäcker du att kön nu växt till ett trettiotal människor.

Det här var precis vad som hände mig. Jag var aldrig rädd för att jag skulle missa tåget på riktigt, men lite omständligt blev det allt. Biljettpriset kan jag vara nöjd med. 93 % rabatt för att vara lite flexibel tackar jag inte nej till.

Publicerad kl. 22.15
permanent länk | kommentarer (0)

En Stockholmshelg

söndag den 20 juli 2008

Sitter på jobbet i skrivande stund och väntar på att klockan ska bli 15, då jag börjar jobba. Jag är nyvaken, eftersom jag har sovit några timmar nu på dagen då den sista natten i Stockholm blev sömnfattig. Tillsammans med Emil, Ebba och Ingrid har jag alltså varit i Stockholm i helgen.

Det går knappast att påstå att det blev något längre besök i Stockholm denna gång. Jag lyckades klämma in det i min relativt uppbokade kalender, genom att åka direkt från jobbet i fredags och direkt tillbaka till jobbet i dag. Väl i Stockholm efter en tågresa från Falköping med Emil utnyttjade vi tiden effektivt, förutom smärre problem med att hitta rätt vilket ledde till långa promenader i rask takt.

Efter en trevlig lunch med Eva på en mongolisk restaurang i går eftermiddag tillbringade vi lördagskvällen först i Ingrids brors lägenhet (där vi bodde) för att sedan gå vidare till Ingrids studentkorridor och träffa grannarna. Tillsammans med dem gick vi ut på ett ställe vägg i vägg med White Room. Tyvärr saknades lite drag, men i övrigt var kvällen lyckad. Träffade många härliga människor!

Vad gäller tågresan hem i morse innebar den extra krångel på grund av ett tekniskt fel hos SJ. Det ska jag berätta om lite senare. Som ni förstår var jag mycket trött. Jag var väldigt rädd för att jag skulle missa att gå av på min station. Tre väckarklockor fick mig att känna mig tryggare. Tyvärr blev sömnen störd av en irriterande granne på tåget. För att undvika en sådan situation hade jag valt att sätta mig på fönsterplatsen, som hade varit ledig, trots att jag enligt biljetten hade min plats vid gången. Jag hade på så sätt hoppats på att undvika en massa spring över mina ben. Tyvärr visade det sig att jag hade haft fel. Platsen var upptagen, men dess ägare som var en äldre dam lyckades inte hitta den förrän femton minuter senare, då jag redan hade somnat. Hon skulle nödvändigtvis sitta på fönsterplatsen, vilket jag naturligtvis inte kunde neka till. Totalt behövde hon passera förbi mig tre gånger tur och retur, sex gånger totalt det vill säga. Usch! Trots detta blev Stockholmsresan mycket lyckad. Avslutningsvis vill jag gratulera Ingrid och Emil och önska dem lycka till i framtiden.

Publicerad kl. 14.50
permanent länk | kommentarer (0)

Med en polisbil i ryggen

måndag den 14 juli 2008

Polisbil bakom mig
Polisbilen bakom mig var något nyare, men i övrigt var situationen densamma.

På väg hem från Bohuslän i går hände något mycket skumt. Några kilometer öster om Uddevalla körde jag ikapp en polisbil på motorvägen, hastighetsbegränsad till 90 km/h. Polisbilen körde i det vänstra körfältet i mer än fem minuter, trots att ingen bil fanns i närheten av den. Två hundra meter bakom polisbilen bildades en lång kö i det högra körfältet, eftersom ingen vågade köra om polisbilen på insidan. Senare skulle det visa sig att denna polisbil betedde sig på ett ännu konstigare sätt.

Då polisbilen äntligen lade sig i det högra körfältet på motorvägen var den skyltade hastigheten 110 km/h. Trots att polisbilen därefter enbart körde omkring 100 km/h, körde ingen av alla bilar i den långa kön om. Alla som var på väg att göra en omkörning, avbröt den så snart de insett att det var en polisbil som ledde kön. Efter att åter igen ha legat några bilar bakom polisbilen i 100 km/h i några minuter gjorde jag ett körfältsbyte, accelererade till omkring 115 km/h (vilket tidigare testats mot GPS) och körde om de framförliggande fordonen inklusive polisbilen.

Det var nu som jag ytterligare skulle förvånas över polisbilens beteende. Efter att ha ökat farten och legat bakom mig i omkring två minuter, signalerade den åt mig att köra av vid en avfart genom att slå på blåljuset och blinka med de röda lamporna där fram på bilen. Jag svängde av, men det här är som det lustiga händer: polisbilen fortsätter bara. Då körde jag helt enkelt ut på vägen igen. Förvånad.

Avslutar med ett roligt citat:

Om en polisbil i din backspegel signalerar åt dig att köra åt sidan och stanna; gör det där ditt eget och polisernas fordon orsakar mest störning i trafikflödet.

Publicerad kl. 22.05
permanent länk | kommentarer (0)

Semester i Bohuslän

måndag den 14 juli 2008

Tillsammans med Maria har jag under slutet av denna vecka varit i Bohuslän. Ett helt underbart veckoslut. Vattnet var något kallt, men det hindrade oss inte från att bada varje dag. Att ligga vid stranden och sola samtidigt som man läser en bok är härligt. Likaså att plocka såväl körsbär från trädet som hallon och blåbär. Det påminner om när man var liten. Precis som de söta grannflickorna som sålde vinbär och blommor. Smögen var charmigt trots regn.

Semestern avslutade vi hemma hos Johnny, min förre lärare i tyska. Fika, bin och grisar var mycket trevligt! Tack för att du och din fru tog emot oss med öppna armar vid vårt oanmälda besök. Jag hoppas vi håller kontakten i framtiden. Kanske ska man förresten bli biodlare någon gång i framtiden? Det tycks inte riktigt passa ihop med att bo inne i en stad. Måhända får det vara till dess att jag blir pensionär.

Publicerad kl. 21.15
permanent länk | kommentarer (0)

Webbhotellet svek mig

söndag den 13 juli 2008

En bloggare med ett eget bloggverktyg bör givetvis regelbundet säkerhetskopiera bloggen, för att smidigt kunna återställa den till ett tidigare tillstånd om ett tekniskt fel skulle inträffa. Att något så ovanligt som att en hårddisk på servern crashar måste man räkna med och vara förberedd för. Tyvärr är min backup för gammal när webbhotellet nu svikit mig och en handfull blogginlägg publicerade i slutet av juni har därför gått förlorade.

Publicerad kl. 23.11
permanent länk | kommentarer (0)

Besök av en fransman

lördag den 5 juli 2008

Vilket kul initiativ, Birgitta! För några veckor sedan kom min tidigare lärare i franska, Birgitta, med ett trevligt erbjudande på telefon, vilket jag omedelbart tackade ja till. För några dagar sedan anlände en fransmän, vars föräldrar är vänner med Birgitta, till Ulricehamn. Erbjudandet innebar en träff med den jämnårige fransmännen. Jag uppskattade eftermiddagen med fransmannen som Birgitta låter bo hos sig så mycket att vi bestämde att vi skulle cykla en sväng på onsdag.

För er som inte vet vem Birgitta är, kan jag berätta att hon var den första läraren som jag hade i franska. Från sjätte till nionde klass läste jag franska med Birgitta på Ätradalsskolan, min högstadieskola. Undervisningen präglades av en ständig entusiasm och ett brinnande intresse för att lära ut franska. Mitt eget intresse för franska utvecklades under denna tid och har sedan utvecklats ytterligare under min gymnasietid. Nu planerar jag att åka till Frankrike i höst för att utveckla mina språkkunskaper i franska. Det bästa sättet att lära sig ett språk är att bo i ett land där språket talas som modersmål.

I dag har det varit en toppendag. Då jag hade en delad tur i dag kunde jag tillbringa tre timmar hos Birgitta, hennes man Lasse, och den gästande fransmannen. God mat och trevlig konversation, omväxlande mellan franska och engelska. Jag föredrog franska, även om detta ännu för mig är besvärligare. Men naturligtvis är det så att övning ger färdighet i detta fall!

Publicerad kl. 23.08
permanent länk | kommentarer (0)

Använd cykelhjälm!

fredag den 4 juli 2008

Cykelhjälm

Sommarvärmen är här igen och många cyklister syns på vägarna. Jag är själv en av dem. Fick det som jag iakttagit bekräftat i GP i går. Enbart en av fyra använder cykelhjälm när de cyklar. Se den som bilbältet – det är en sund inställning. Det är ett enkelt sätt att undvika svåra skador. Använd cykelhjälm!

Publicerad kl. 13.16
permanent länk | kommentarer (0)

Åsnemannen Jacques Abdelaziz från Frankrike vid Ulricehamn

onsdag den 2 juli 2008

Åsnemannen Jacques Abdelaziz från Frankrike
Åsnemannen Jacques Abdelaziz från Frankrike på semester på de europeiska vägarna, nu i närheten av Ulricehamn. Efter en lång dags vandring kunde vi dock se att Abdelaziz njöt av lite vila i en kärra. Foto: Anders Törnkvist.

När Emil, Jonathan och jag cyklade runt Åsunden i dag fick vi syn på åsnemannen Jacques Abdelaziz från Frankrike. Jag själv hade inte läst någonting om denne skäggige man med sina två åsnor, men Jonathan som var mer uppdaterad kunde ge mig all grundfakta. Jag uppmuntrades till att stanna och prata med honom, för att få reda på lite mer om honom och för att träna konversation på franska. Det visade sig att Monsieur Abdelaziz var på väg att ta sig till Stockholm eller så långt som tiden skulle tillåta honom. Med sin åsna Nounou och hennes föl Toutoune hade Abdelaziz vandrat genom Europa under två månader. Häftig semester i mitt tycke!

Publicerad kl. 21.15
permanent länk | kommentarer (0)