Det internationella ungdomsutbytet i Ulricehamn 2008

Publicerad onsdag den 6 augusti 2008 kl. 20.13

I dag var det den sista dagen på det internationella ungdomsutbytet som pågått i Ulricehamn i en vecka. Lägret är en fortsättning på det samarbete som under tidigare år upprättats med några av kommunens vänorter. Förra sommaren var jag en av de svenska deltagarna på lägret som hölls i Övre Eiker i Norge. Då deltog svenskar, norrmän och skottar. För övrigt var det på detta läger i Övre Eiker som jag träffade Anders från Norge (vilket de flesta av mina vänner utläser Noranders). Enligt mig och många andra var vi som gjorda för varandra. Någon snällare person har jag sällan träffat, inte heller någon som jag haft lika kul med. Man skulle kunna säga att det helt enkelt sa "klick" direkt när vi träffades första gången.

I år deltog jag i det internationella ungdomsutbytet som ledare. De svenska deltagarna var något yngre än vad vi var förra året. Bland de norska och skotska deltagarna var omkring hälften med på lägret 2007, varför jag redan sedan tidigare kände dem. Förutom ungdomar från Övre Eiker, Norge, och North Berwick, Skottland, deltog också i år ungdomar från Dobele i Lettland. Totalt var drygt 50 personer med på lägret, med deltagare i åldrarna 14-23.

Syftet med lägret är att bygga broar, som initiativtagaren Per Ebenfeldt uttrycker det. Det är precis vad det handlar om: att få kontakt med ungdomar i andra länder. Temat har varit ungdomsdemokrati och EU-medborgarskap. Genom diskussioner och att umgås har syftet med lägret förverkligats. Ett stort tack vill jag rikta till alla deltagare och ledare som med sitt glada humör och engagemang bidragit till detta.

Till alla som är i rätt ålder kan jag varmt rekommendera att vara med på nästa års ungdomsutbyte. Det är en otrolig möjlighet: ta vara på den!

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.