En tusenlapp extra från kassörskan

Publicerad tisdag den 18 november 2008 kl. 19.11

Hundraeurosedel

Den första frågan för vem som helst läser rubriken är säkerligen om jag tog tusenlappen eller inte. Jag börjar med att besvara den frågan: naturligtvis inte! Vanligtvis brukar ju förhållandet vara omvänt. Det är av naturliga skäl inte lätt för en kassör eller en kassörska att alltid ge rätt växel tillbaka. På något sätt känns det som att vi betydligt oftare får för lite växel tillbaka än för mycket. När vi väl får för mycket tillbaka, är vissa av oss så ärliga att vi uppmärksammar kassören eller kassörskan på detta. Andra inte. Visst blir vi lurade andra gånger och egentligen borde man därför kanske passa på vid sådana här tillfällen? För mig finns det en gräns runt 50 kronor, en felräkning till min fördel större än så accepterar jag inte. Fast igår handlade det om en tusenlapp för mycket.

Det hela gick till så att samtidigt som jag betalade mina bananer frågade om jag kunde få växla två femtioeurosedlar till fem tjugoeurosedlar av bekvämlighetskäl. När jag i stället fick tio tjugoeurosedlar funderade jag lite snabbt över hur mycket jag egentligen lämnat ifrån mig. Då slutsatsen blev att felet inte var mitt skämtade jag med kassörskan genom att säga att det där som hon gett mig "var väl ändå lite fel", utan att antyda att det var till min fördel. Hon räknade helt enkelt om sedlarna och kom fram till samma summa som förra gången: 200 euro. Skrattandes fick jag förklara att det bara var 100 euro som jag gett henne och hon höll på att tappa andan, av förvåning antar. Jag kunde höra mig själv säga: "Jag är ärlig, jag." Det var knappt möjligt att lämna snabbköpet efter denna händelse eftersom kassörskan tackade mig och inte ville upphöra med det. Två glada människor: kassörskan och den ärlige och snälle Anders som dessutom kunde skratta gott på vägen hem.

Jag tror jag kommer att få ett varmt bemötande varje gång jag återvänder till denna affär. Vanligtvis handlar jag inte här, utan på den närliggande stormarknaden, där priserna är lägre. Jag antar att jag fortsätter som vanligt. För övrigt gjorde jag en kund på stormarknaden glad i går när jag hjälpte henne att ta ner ett paket från översta hyllan som hon inte nådde upp till. Det är trevligt att göra människor glada blir min slutsats. Man själv blir nämligen också glad av det.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.