Snart bär det av till London

Publicerad måndag den 24 november 2008 kl. 21.01

Vy över London

På torsdag morgon bär det av till London. Det ska bli enormt trevligt att både återse London och träffa Maria. Dags för att packa om väskan (läs: ryggsäcken). Också för denna flygresa har jag valt att använda mig av Ryanair. Jag ser med stor längtan fram emot denna resa.

Jag är mycket glad att lågprisflygbolaget Ryanair finns. Då och då kan man hitta riktigt billiga flygbiljetter, till och så med lågt som en hundralapp. Ibland är priset betydligt högre. Det gäller att hålla koll på Ryanairs kampanjer för att kunna hitta de riktigt billiga biljetterna. Att ta som vana att då och då slänga ett öga på webbsida kan vara mödan väl värt.

Det finns många resenärer som talar varmt om Ryanair. Minst lika ofta hör man negativa röster. För mig är det huvudsakligen priset som lockar med Ryanair. På det hela taget är Ryanair ett mycket bra flygbolag. Risken för konkurs får man givetvis stå när man bokar en resa med Ryanair, som med de andra flygbolagen. Användandet av kreditkort (eller till och med betalkort med vissa banker) innebär ju dock att redan betalda biljetter kan återbetalas vid en eventuell konkurs. Ett stort minus med flygbolag som Ryanair är det trånga benutrymmet. Jag själv brukar satsa på en nödutgångsplats, om det finns möjlighet att ta en sådan. Där sitter man bekvämt. Vidare är det pinsamt för flygbolaget med dess skrattretande stenhårda bagageregler. Vad gäller Ryanairs bokningssystem är det i mitt tycke tråkigt att man inte skriver ut totalpriset redan från början vid en sökning. De allra flesta inte använder Ryanairs kreditkort och tvingas därmed betala något som kallas "kortavgift" för varje passagerare och varje sträcka. En del passagerare checkar in bagage, en del inte. Kanske kunde man helt enkelt lägga till en kryssruta som man kryssar i om man inte önskar checka in något bagage. Att flygbolag som Ryanair inte tillåter att man bokar två flighter på samma resa kan kännas irriterande för dem som har behov av det, men för övriga passagerare bör det leda till billigare flygbiljetter.

Vi får inte glömma klimataspekten. Att flyga i onödan anses av många forskare vara förödande för klimatet. Vi lever i dag i en annan värld än tidigare. Vad gäller resandet kan vi konstatera att synen på en flygresa och möjligheterna till en sådan har ändrats rejält. En flygresa är inte alls som förr. I slutet av december kommer jag att kunna konstatera att jag under 2008 gjort ett tiotal flygresor. Vi i västvärlden har i dag stora möjligheter att upptäcka andra delar av världen och träffa människor från hela världen.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.