Tio timmar försenad till London

Publicerad torsdag den 4 december 2008 kl. 08.26

Resan till London började inte riktigt som jag tänkt mig. Att planet skulle vara tio timmar försenat hade jag inte räknat med. Att vänta på en flygplats så lång tid utan att kunna vara borta någon längre stund eftersom man då riskerar att missa planet är hemskt tråkigt, men faktum är att tiden gick mycket fortare än vad jag hade väntat mig.

Precis innan ombordstigning vid ordinarie avgångstid började kaoset på Marseille Provence Aéroport för resenärerna med Ryanairs flyg till London. Vid dörren ombads samtliga passagerare återvända till avgångshallen, utan att något speciellt skäl uppgavs. En stund senare då tavlan med avgångar fortfarande visade att ombordstigning pågick vid samma gate som vi nyss blivit avvisade ifrån påbörjades en dominoeffekt när den första passageraren återvände till samma gate efter att visats till den av en flygplatsinformatör som inte var uppdaterad om situationen. Eftersom ingen vill hamna sist i en kö, jag antar att det var därför, begav sig alla resenärer åter igen till gaten, så även jag. Samma informatör kunde efter ett telefonsamtal sedan upplysa oss om att en försening uppstått av en okänd anledning, men enbart på franska. För Londonbor som inte förstod fick jag fungera som inofficiell tolk efter att jag börjat med översätta åt några som jag tidigare träffat på flygplatsen. Kändes mycket bra.

Efter en och en halv timme kom förklaringen, eller egentligen inte: ingen vettig förklaring gavs. Planet skulle bli försenat fram till kl. 16.30, tio timmar efter ordinarie avgångstid, något som påstods bero på en flygbränslestrejk i Marseille. Visserligen pågick en sådan strejk, men låt mig ifrågasätta uppgiften när (i princip) samtliga andra flyg lyckades lyfta? Nej, enligt min åsikt berodde förseningen på något annat. Smart sätt att skylla på en pågående strejk för att slippa betala ersättning till resenärerna.

Under de tio timmarna som ändå gick rätt fort lyckades jag göra mig bekant med ett antal människor. Många timmar fördrev jag med tre ungdomar från London på väg hem från en Marseillesemester. Jag träffade dem tidigt på morgonen när jag gjorde bort mig genom att jag felaktigt trodde att jag träffat en av dem en vecka tidigare på bussen från flygplatsen. Mitt misstag blev riktigt bra i slutändan: vi skrattade mycket och lyckades få tiden att gå. Vidare konverserade jag bland annat med en medelålders dam från Aix-en-Provence på väg till London, som det för övrigt skulle visa sig att jag skulle träffa på vägen hem från London. Promenader och bokläsning var två andra sysslor som jag höll på med när jag väntade.

Skriv en kommentar

Text:
Alias:
URL (valfritt):
Jag har tagit del av och godkänner publiceringsvillkoren: