Väljer att bli läkare

Publicerad måndag den 15 december 2008 kl. 17.35

Liksom många andra personer fick jag i förra veckan antagningsbesked 1 för vårterminen från VHS genom studera.nu. Jag har ställt in mig på att börja studera på Läkarprogrammet på Lunds Universitet. Det är något som jag i högsta grad ser fram emot. I dagsläget är jag ännu inte antagen, men då jag står som tredje reserv i urvalsgruppen med giltigt högskoleprovsresultat borde jag komma in. Därför går en stor del av min tid nu åt till att planera våren. Som ett exempel på sådana aktiviteter kan nämnas bostadssökande.

Mitt val att bli läkare kommer från en önskan som har blivit starkare med åren, för att nu ha fått status som ett mål på väg att genomföras. När jag var liten ville jag bli pilot och lokförare, vilket verkar vara två yrken som många drömmer om som barn. Pilot är ett yrke som fortfarande fascinerar, men inget yrke som skulle passa mig efter övervägning. Läkaryrket känns däremot vara perfekt för mig. Å andra sidan har jag övervägt flera andra utbildningar som också har känts aktuella, men slutligen har jag bestämt mig. En lång och studietung utbildning avskräcker inte det minsta. Själva utbildningen förefaller i mitt tycke i själva verket stimulerande. Att efter studietiden kunna jobba med något så intressant som människokroppen känns toppen, likaså att att arbetet innefattar mötet med människor. Utsikterna på arbetsmarknaden för läkare ser bra ut, vilket naturligtvis känns viktigt.

Vem är bäst lämpad att bli läkare? Frågan är aktuell i och med att antalet platser på läkarutbildningarna är begränsade. Problemet att besvara denna fråga blir aktuellt då urvalen vid antagningen görs. Jag nöjer mig att konstatera att urvalsmetoderna till läkarutbildningarna utgör ett problem i Sverige, liksom i flera andra länder.

Kommentarer

sassa måndag den 12 januari 2009 kl. 16.40:

Hej,
hoppas du kom in. Om du inte hitta bostad eller hellre vill gå i gbg kanske du vill byta med mig. Är antagen i gbg.

skriv svar så kollar jag bloggen igen sen

Sara

Anders Törnkvist tisdag den 13 januari 2009 kl. 13.14:

Hej Sara!

Jag är ledsen att göra dig besviken, men det är vid Lunds Universitet jag allra helst vill plugga. Bostad har också ordnat sig väldigt fint, i form av ett rum i en studentkorridor. Jag hoppas att du hittar någon annan som vill byta med dig så att du kan börja i Lund i stället.

Lycka till,
Anders