Strejk och demonstrationer i Aix-en-Provence mot Darcos

Publicerad tisdag den 16 december 2008 kl. 23.14

Demonstrationer i Aix
Foto: Sophie Spitéri.

Under mer än tre veckor har franska gymnasieungdomar strejkat landet över, så även i Aix-en-Provence. Sammandrabbningar under demonstrationerna sker varje dag mellan eleverna och polisen. Flera dagar har nu trafiken i Aix-en-Provence under rusningstiden på morgonen stått stilla på den enkelriktade ringleden runt centrum (som används av i princip alla som jobbar i staden eller behöver ta sig genom) eftersom den utanför en av gymnasieskolorna gång på gång blockeras på nytt av demonstranterna. Varken tårgas, slag med batonger eller hundratals kravallpoliser på rad hjälper. Då och då arrangeras också mer lagligt marscher med många hundra ungdomar, dessa gånger hjälper i stället polisen till att spärra av trafiken.

Det hela handlar om den franska skolreformen för gymnasiet som föreslagits av skolministern Xavier Darcos: skolåret ska delas upp i två terminer och gymnasiet delas upp i tre block: 21 timmar kärnämnen (franska, matematik, språk, historia, geografi, vetenskap och sport), sex timmar med vetenskap och teknik och tre timmar specialanpassad undervisning med till exempel repetition och studie- och yrkesvägledning. I och med detta minskas valmöjligheten som franska gymnasieungdomar i dag har att välja vilken typ av examen de tar. Exempelvis protesterar lärarna, eleverna och föräldrarna mot vilka ämnen som får status som kärnämnen (bland annat kritiseras avsaknaden av ekonomi), minskad valmöjlighet för eleven, färre lärartjänster och överfulla klassrum. På grund av all kritik som reformen fått, har Darcos nyligen beslutat att skjuta upp den på okänd tid. Protesterna och strejkerna fortsätter emellertid. Många ställer sig frågan om Darcos skjuter upp genomförandet av reformen av verklig medvetenhet eller om det enbart rör sig om strategi.

Källor: "Les lycéens font pression contre la réforme Darcos" i La Provence (2008-12-10). Tillgänglig: http://www.laprovence.com/articles/2008/12/10/655076-A-la-une-Les-lyceens-font-pression-contre-la-reforme-Darcos.php. "Les lycéens mobilisés contre la politique de Xavier Darcos" i Le Monde (2008-12-10). Tillgänglig delvis: http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1062308. "Réforme Darcos : les internautes pointent 'l'incapacité gouvernementale'" i La Provence (2008-12-16). Tillgänglig: http://www.laprovence.com/articles/2008/12/16/660900-Region-Reformes-darcos-et-mouvements-lyceens-qu-en-pensent-nos-Provencaunautes.php.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.