December 2008

Strejk och demonstrationer i Aix-en-Provence mot Darcos

tisdag den 16 december 2008

Demonstrationer i Aix
Foto: Sophie Spitéri.

Under mer än tre veckor har franska gymnasieungdomar strejkat landet över, så även i Aix-en-Provence. Sammandrabbningar under demonstrationerna sker varje dag mellan eleverna och polisen. Flera dagar har nu trafiken i Aix-en-Provence under rusningstiden på morgonen stått stilla på den enkelriktade ringleden runt centrum (som används av i princip alla som jobbar i staden eller behöver ta sig genom) eftersom den utanför en av gymnasieskolorna gång på gång blockeras på nytt av demonstranterna. Varken tårgas, slag med batonger eller hundratals kravallpoliser på rad hjälper. Då och då arrangeras också mer lagligt marscher med många hundra ungdomar, dessa gånger hjälper i stället polisen till att spärra av trafiken.

Det hela handlar om den franska skolreformen för gymnasiet som föreslagits av skolministern Xavier Darcos: skolåret ska delas upp i två terminer och gymnasiet delas upp i tre block: 21 timmar kärnämnen (franska, matematik, språk, historia, geografi, vetenskap och sport), sex timmar med vetenskap och teknik och tre timmar specialanpassad undervisning med till exempel repetition och studie- och yrkesvägledning. I och med detta minskas valmöjligheten som franska gymnasieungdomar i dag har att välja vilken typ av examen de tar. Exempelvis protesterar lärarna, eleverna och föräldrarna mot vilka ämnen som får status som kärnämnen (bland annat kritiseras avsaknaden av ekonomi), minskad valmöjlighet för eleven, färre lärartjänster och överfulla klassrum. På grund av all kritik som reformen fått, har Darcos nyligen beslutat att skjuta upp den på okänd tid. Protesterna och strejkerna fortsätter emellertid. Många ställer sig frågan om Darcos skjuter upp genomförandet av reformen av verklig medvetenhet eller om det enbart rör sig om strategi.

Källor: "Les lycéens font pression contre la réforme Darcos" i La Provence (2008-12-10). Tillgänglig: http://www.laprovence.com/articles/2008/12/10/655076-A-la-une-Les-lyceens-font-pression-contre-la-reforme-Darcos.php. "Les lycéens mobilisés contre la politique de Xavier Darcos" i Le Monde (2008-12-10). Tillgänglig delvis: http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1062308. "Réforme Darcos : les internautes pointent 'l'incapacité gouvernementale'" i La Provence (2008-12-16). Tillgänglig: http://www.laprovence.com/articles/2008/12/16/660900-Region-Reformes-darcos-et-mouvements-lyceens-qu-en-pensent-nos-Provencaunautes.php.

Publicerad kl. 23.14
permanent länk | kommentarer (0)

Redan nästan jul – och jag packar

tisdag den 16 december 2008

Tiden denna höst har gått alldeles för fort. Det är redan nästan jul. Ännu har ingen snö fallit i Aix-en-Provence, vilket är helt normalt, men ändå märker jag att julen närmar sig på många sätt. Julskyltning, julpyntning, julkalendern och julfika är några exempel. Däremot är det svårt för mig att inse att det snart är jul. Det skulle ju nämligen innebära att jag snart flyttar hem till Sverige. Det är faktiskt redan på fredag som jag åker. Det känns skrämmande och overkligt. Naturligtvis ska det bli enormt roligt att återse alla nära, men det känns riktigt trist att lämna Frankrike.

I dag tog vi ett gruppfoto av klassen, vilket markerar att slutet av terminen närmar sig. Avslutningen är på fredag morgon, några timmar innan mitt flyg lyfter. I och med denna markering har jag nu även själv börjat inse allvaret i situationen och jag har i dag tagit foton av min underbara oförglömliga värdfamilj. Jag kommer för resten av mitt liv ha kvar enormt många positiva minnen från Aix-en-Provence denna höst.

I kväll har jag börjat packa, för att se till att jag får med allt. Mina två resväskor på hjul och min ryggsäck är nu klara (fyllda maximalt). Det som återstår för mig är den stora tygkasse som jag köpte i London. Den är helt tom och jag hoppas att jag lyckas få ner allt som är kvar. Genom att kolla på min packningslista från avresan i augusti kan jag se att allt viktigt verkar komma med hem. Faktum är att jag inte verkar ha slarvat bort någonting alls i höst. Jag kan också konstatera att inköpen i London gör packningen svår att klara av, nästan till och med Bruselles Airlines som är det flygbolag som jag valt för hemresan. Jag uppskattar vikten av mitt totala bagage till omkring 55 kg.

Publicerad kl. 22.30
permanent länk | kommentarer (0)

Väljer att bli läkare

måndag den 15 december 2008

Liksom många andra personer fick jag i förra veckan antagningsbesked 1 för vårterminen från VHS genom studera.nu. Jag har ställt in mig på att börja studera på Läkarprogrammet på Lunds Universitet. Det är något som jag i högsta grad ser fram emot. I dagsläget är jag ännu inte antagen, men då jag står som tredje reserv i urvalsgruppen med giltigt högskoleprovsresultat borde jag komma in. Därför går en stor del av min tid nu åt till att planera våren. Som ett exempel på sådana aktiviteter kan nämnas bostadssökande.

Mitt val att bli läkare kommer från en önskan som har blivit starkare med åren, för att nu ha fått status som ett mål på väg att genomföras. När jag var liten ville jag bli pilot och lokförare, vilket verkar vara två yrken som många drömmer om som barn. Pilot är ett yrke som fortfarande fascinerar, men inget yrke som skulle passa mig efter övervägning. Läkaryrket känns däremot vara perfekt för mig. Å andra sidan har jag övervägt flera andra utbildningar som också har känts aktuella, men slutligen har jag bestämt mig. En lång och studietung utbildning avskräcker inte det minsta. Själva utbildningen förefaller i mitt tycke i själva verket stimulerande. Att efter studietiden kunna jobba med något så intressant som människokroppen känns toppen, likaså att att arbetet innefattar mötet med människor. Utsikterna på arbetsmarknaden för läkare ser bra ut, vilket naturligtvis känns viktigt.

Vem är bäst lämpad att bli läkare? Frågan är aktuell i och med att antalet platser på läkarutbildningarna är begränsade. Problemet att besvara denna fråga blir aktuellt då urvalen vid antagningen görs. Jag nöjer mig att konstatera att urvalsmetoderna till läkarutbildningarna utgör ett problem i Sverige, liksom i flera andra länder.

Publicerad kl. 17.35
permanent länk | kommentarer (2)

Semester i London

lördag den 6 december 2008

Dubbeldäckare i London till East Acton

Trots mitt flygplans försening lyckades jag och Maria hinna med mycket under min semester i London. Här ett litet axplock av vad vi gjorde.

Efter en lång dag för att ta mig till London, kom glädjen till mig efter att ha lyckats komma i kontakt med Maria väl framme på tunnelbanestationen Ealing Broadway. Stort tack till de kompisar i tjänst på denna station som jag tillbringade en bra stund tillsammans med. Förutom massor med skratt ledde detta möte till att jag fick låna en privat mobil som jag lyckades nå Maria med. Utsvulten som jag var mottog jag med glädje också massor med mat och fika. I gengäld hjälpte jag dem skriva roliga textmeddelanden på svenska till deras vänner från Sverige.

Pepparkaksbaket måste nämnas. Det blev mycket lyckat, trots att det inte var mormors recept vi använde. Mormors pepparkaksrecept kommer alltid vara det godaste. I det recept vi hittade på Arlas webbsida ingick brunt farinsocker, vilket inte alls förstörde pepparkaksupplevelsen. Faktum var att smaken var fantastisk. Tillsammans med glögg från IKEA kunde vi avnjuta våra fina pepparkakor. För mig är pepparkakor ett måste i december.

Ett biobesök hanns med. Vi såg Changeling av Clint Eastwood. Filmen baseras på en sann berättelse om hur en ensam kvinna stod upp emot ett korrupt samhällssystem. Mamman Christine Collins tvingas jobba övertid en vårdag 1928. Hon kysser sin nioårige son Walter farväl, i lycklig ovisshet att det är sista gången de ses. När hon är pojken nämligen försvunnen. Polisens spaningar efter honom är förgäves. Ett tag senare arrangerar den ansvarige utredaren en "återförening" mellan mor och son, men det är en helt främmande pojke som hon ändå övertalas att ta hem "på prov". Los Angeles poliskår uppfattar hennes envisa hävdande att sonen fortfarande saknas som ett krig. En film i toppenklass!

På min namnsdag, den 30 november precis som alla andra år, besökte vi Westminister Abbey. Att det var första advent innebar att lågorna från stearinljus i samtliga besökares händer sken upp hela kyrkan. Vackert!

Vi såg det första avsnittet av julkalendern morgonen den 1 december. Som jag berättade tidigare i veckan tycker jag årets julkalender Skägget i brevlådan så här långt verkar vara mycket bra, även om den inte går att jämföra med Mysteriet på Greveholm. Det märks på många sätt att julen börjar närma sig, även om jag verkar ha svårt att inse det själv.

Jag överraskade både mig själv och Maria när vi var ute och kollade på kläder. I en av de första klädaffärerna vi besökte på Oxford Street släppte jag loss. Här lyckades jag få ihop en halsduk, ett par vantar, ett stort antal t-tröjor, många skjortor, fyra slipsar och några långärmade tröjor. Tillsammans lyckades inköpen nedpackade i två stora kassar få båda kassarna att gå sönder, trots att det rörde sig om kassar av högsta kvalitet. Min ryggsäck blev på hemresan till och med mer sprängfylld än någonsin tidigare. Jag lyckades med ombordstigningen på planet genom att fylla min jacka full med kläder och hålla den i handen. Shoppingen avslutades med en fika på Starbucks, för andra gången i mitt liv.

Tyvärr tog min Londonvistelse slut alldeles för snabbt. Jag kunde inte tro att det var sant att det helt plötsligt hade blivit tisdag morgon och därmed dags för att bege sig till flygplatsen. Ofattbart! På grund av dåligt med sömn under Londonveckan somnade jag nästan omedelbart när planet hade lyft. Som vanligt satt jag på en nödutgångsplats, på grund av det större benutrymmet som tillåter mig att sitta bekvämt när jag flyger med Ryanair. Bredvid mig satt ett äldre par från London som var på väg att besöka några bekanta i Marseille.

Medan jag där på planet sov som bäst, blev jag plötsligt helt klarvaken när någon skrek "han andras inte, hjälp!" Det visade sig vara kvinnan bredvid mig som var hysterisk eftersom hennes man blivit medvetslös. Vad gör man i en sådan situation? Stresstålig som jag är, behöll jag naturligtvis lugnet. Jag kände efter hennes mans andning och puls och kunde glädja henne med att både andningen och pulsen var i sin ordning. Tack vare att jag snabbt kallade på kabinpersonalen kunde kvinnan strax lugnad sätta sig ned. Luften är tunnare på hög höjd och allra troligast hade mannen drabbats av "hypoxemic hypoxia". Hans tillstånd återgick i varje fall till det normala efter att han fått syrgas. Kvinnan var efteråt mycket tacksam och jag själv var i högsta grad nöjd över min insats. Kanske kan det dessutom bli jag i framtiden som får vara läkaren som ropas efter i en nödsituation som denna. Jag väntar med spänning på det kommande antagningsbeskedet som lär dyka upp inom kort.

Publicerad kl. 20.47
permanent länk | kommentarer (1)

Species Plantarum, exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas

fredag den 5 december 2008

Systema Plantarum
Species Plantarum, exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas av Carl von Linné

Då var det dags för den andra inlämningen i kursen i latin för naturvetare. Det är en behaglig kurs som jag håller på med denna hösttermin. Den ger rätt stor möjlighet för varje deltagare att själv bestämma var krutet ska läggas. Den andra inlämningen är inte lika krävande som den första var, men i gengäld är det redan i morgon bitti som det blir dags för tenta. Inlämningen handlar om latin för kemister, latin för astronomer, titelsidor på naturvetenskapliga verk och promotionslatin. För tillfället analyserar jag titeln på Carl von Linnés (latiniserat namn Carolus Linnaeus blir i genitiv Caroli Linnaei) Systema naturae (fullständig titel: Species Plantarum, exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas) från 1753 vars framsida ni ser på bilden ovan.

Publicerad kl. 17.08
permanent länk | kommentarer (0)

Årets bästa fickparkering 2008 utsedd

torsdag den 4 december 2008

Årets bästa fickparkering 2008
Årets bästa fickparkering 2008. Arkivbild.

I dag är årets bästa fickparkering utsedd. Att parkeringen gick snabbt och lätt på en enormt liten plats vägde tungt när juryn bestående av mig själv korade årets vinnare för bästa fickparkering 2008. Aldrig någonsin hade undertecknad tidigare sett en fickparkering som denna. Med fullt rattutslag och mycket erfarenhet lyckades föraren av en silvrig Ford i Aix-en-Provence parkera sin bil mellan två parkerade bilar som stod mycket tätt, utan att stöta emot dem. Juryn påstår att det enbart handlade om omkring 30 cm till godo, vilket måste betraktas som enastående när en normalduktig svensk förare i en motsvarande situation inte ens skulle lyckas med en meter till godo.

Publicerad kl. 17.04
permanent länk | kommentarer (0)

Önskelista till jultomten

torsdag den 4 december 2008

Som barn hade jag inga problem alls med att komma på vad jag önskade mig. Sedan många år tillbaka förhåller det sig inte så längre. Det är ärligt talat väldigt svårt att skriva en önskelista, för visst är det väl bättre att önska sig föremål än pengar? Visserligen kan man välja själv vad man vill köpa om man får pengar, men då tycker jag själva poängen med presenter och julklappar försvinner. Idéer till årets önskelista – kom!

Publicerad kl. 16.19
permanent länk | kommentarer (0)

Tio timmar försenad till London

torsdag den 4 december 2008

Resan till London började inte riktigt som jag tänkt mig. Att planet skulle vara tio timmar försenat hade jag inte räknat med. Att vänta på en flygplats så lång tid utan att kunna vara borta någon längre stund eftersom man då riskerar att missa planet är hemskt tråkigt, men faktum är att tiden gick mycket fortare än vad jag hade väntat mig.

Precis innan ombordstigning vid ordinarie avgångstid började kaoset på Marseille Provence Aéroport för resenärerna med Ryanairs flyg till London. Vid dörren ombads samtliga passagerare återvända till avgångshallen, utan att något speciellt skäl uppgavs. En stund senare då tavlan med avgångar fortfarande visade att ombordstigning pågick vid samma gate som vi nyss blivit avvisade ifrån påbörjades en dominoeffekt när den första passageraren återvände till samma gate efter att visats till den av en flygplatsinformatör som inte var uppdaterad om situationen. Eftersom ingen vill hamna sist i en kö, jag antar att det var därför, begav sig alla resenärer åter igen till gaten, så även jag. Samma informatör kunde efter ett telefonsamtal sedan upplysa oss om att en försening uppstått av en okänd anledning, men enbart på franska. För Londonbor som inte förstod fick jag fungera som inofficiell tolk efter att jag börjat med översätta åt några som jag tidigare träffat på flygplatsen. Kändes mycket bra.

Efter en och en halv timme kom förklaringen, eller egentligen inte: ingen vettig förklaring gavs. Planet skulle bli försenat fram till kl. 16.30, tio timmar efter ordinarie avgångstid, något som påstods bero på en flygbränslestrejk i Marseille. Visserligen pågick en sådan strejk, men låt mig ifrågasätta uppgiften när (i princip) samtliga andra flyg lyckades lyfta? Nej, enligt min åsikt berodde förseningen på något annat. Smart sätt att skylla på en pågående strejk för att slippa betala ersättning till resenärerna.

Under de tio timmarna som ändå gick rätt fort lyckades jag göra mig bekant med ett antal människor. Många timmar fördrev jag med tre ungdomar från London på väg hem från en Marseillesemester. Jag träffade dem tidigt på morgonen när jag gjorde bort mig genom att jag felaktigt trodde att jag träffat en av dem en vecka tidigare på bussen från flygplatsen. Mitt misstag blev riktigt bra i slutändan: vi skrattade mycket och lyckades få tiden att gå. Vidare konverserade jag bland annat med en medelålders dam från Aix-en-Provence på väg till London, som det för övrigt skulle visa sig att jag skulle träffa på vägen hem från London. Promenader och bokläsning var två andra sysslor som jag höll på med när jag väntade.

Publicerad kl. 08.26
permanent länk | kommentarer (0)

Julkalendern 2008: Skägget i brevlådan

onsdag den 3 december 2008

Skägget i brevlådan

Få julkalendrar kan matcha Mysteriet på Greveholm från 1996. Årets julkalender Skägget i brevlådan i SVT verkar efter tre avsnitt i dag den 3 december 2008 vara i toppklass, naturligtvis inte i samma klass som Mysteriet på Greveholm men mycket bättre än många tidigare julkalendrar i SVT. Skägget i brevlådan är en både komisk och spännande historia med stark julkoppling. Perfekt!

Att se på julkalendern är en tradition. Sedan jag var liten har jag sett varje års julkalender. Jag tror att det är därför som julkalendern är speciell för mig. Varje dag i december fram till julafton ser jag fram emot nästa avsnitt. Julkalendern ger mig julkänslor och förbereder mig inför julen, eftersom den påminner mig om julen tidigare år.

I en lägenhet med ingenjörsverkstad bor Renée (Sandra Huldt), Lage (Anders Johansson) och Klas (Måns Nilsson) och det är de som utgör huvudpersonerna. Manus är skrivet av Måns Nilsson och Kalle Lind. Missa inte julkalendern och julstämningen! Att se på den från södra Frankrike som jag gör går mycket bra, dock med ett stort undantag: snön saknas här utomhus.

Publicerad kl. 14.55
permanent länk | kommentarer (2)