Januari 2009

I mitt medborgarförslag slår jag ett slag för miljön

torsdag den 15 januari 2009

Både Ulricehamns Tidning och STT Svenljunga Tranemo Ulricehamn har den senaste veckan uppmärksammat mitt medborgarförslag som jag lämnade till Ulricehamn kommun för sju månader sedan. Under mitt sista gymnasieår valde jag att göra ett projektarbete om källsortering inom kommunen. I projektarbetet undersökte jag förutsättningarna för Ulricehamns kommun att införa ett system där sorterat avfall hämtas i åtta avfallsslag vid bostäderna (s.k. fastighetsnära hämtning), i likhet med det system som Perstorp, Klippan och Örkelljunga kommuner infört.

Efter att ha funnit att systemet med fastighetsnära hämtning skulle ha flera fördelar, i form av minskad mängd restavfall, ökad källsortering och minskad privat bilkörning, och att kostnaderna för invånarna i de nämnda skånska kommuner inte ökat i någon större utsträckning, beslutade jag mig för att slå ett slag för miljön i min hemkommun genom ett medborgarförslag där jag yrkar "att kommunen snarast undersöker möjligheterna till att införa ett system där sorterat avfall hämtas vid bostäderna". Kommunstyrelsen har nyligen fattat beslut i ärendet i form av att kommunens energibolag ska genomföra en egen enkätundersökning och att det därefter ska avgöras om systemet ska införas eller inte. Framtiden får utvisa huruvida kommunen väljer att gå på min linje eller inte, men jag är optimistisk. Debatten är nu i varje fall väckt!

Publicerad kl. 14.34
permanent länk | kommentarer (0)

Tentapluggande i Juridisk översiktskurs

tisdag den 13 januari 2009

Lagbok och klubba
Foto: Kamerareportage/Scanpix.

I skrivande stund pluggar jag inför tentan i Juridiska översiktskursen som jag läser vid Högskolan i Borås. Tentapluggande är vad denna kväll har att bjuda på, men jag känner mig redan väl förberedd och anser mig därför med gott samvete kunna lägga mig tidigt i kväll, med undantag för julgransplundring och nedmontering av våra julsaker.

Tyvärr har jag inte kunnat vara med på särskilt många av de intressanta och roliga föreläsningarna med Sven Martinger, domare vid Göteborgs Tingsrätt, eftersom jag varit i Frankrike. Jag tror mig emellertid klara tentan som omfattar hela denna kurs på 15 högskolepoäng utan bekymmer. Kursen syftar till att ge en bred översikt över juridiken, med tonvikten lagd på de ekonomiska effekterna av de grundläggande rättsreglerna, särskild vikt läggs vid avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt. Andra rättsområden som behandlas under kursen är marknadsrätt, obligations- och sakrätt, värdepappersrätt, ekonomisk familjerätt, arbetsrätt, straffrätt, immaterialrätt, skadeståndsrätt, processrätt samt konkurs- och utsökningsrätt. Då jag redan sedan tidigare haft grundläggande kunskap inom dessa områden, och med denna kurs byggt på kunskapen inom områdena, känns det alldeles kanon inför morgondagens tenta! Till alla mina vänner och bloggläsare som också tentar i morgon, oavsett vilken kurs, önskar jag lycka till.

Publicerad kl. 19.42
permanent länk | kommentarer (0)

Lund bekräftat och studentkorridorsrum ordnat

torsdag den 8 januari 2009

Det härliga beskedet att jag blivit antagen på Läkarprogrammet vid Lunds Universitet fick jag igår eftermiddag från VHS genom studera.nu. Beskedet var väntat, men helt säker har jag ändå inte kunnat vara innan nu. Det mesta är ordnat inför vårterminen och jag har alldeles nyss äntligen lyckats ordna ett rum i en studentkorridor. Toppen!

Publicerad kl. 19.34
permanent länk | kommentarer (0)