Tredje veckan som läkarstudent i Lund

Publicerad lördag den 7 februari 2009 kl. 08.39

Nollningen är över och jag får lov att kalla mig T1:a. Den tredje veckan som läkarstudent i Lund har passerat alldeles för snabbt. Så snabbt att jag igår oroade mig för att de återstående 217 veckorna på Läkarprogrammet kommer att gå för fort. Tiden går fort när man har roligt, brukar många säga. Jag tror att det är sant. Fortsätter det att vara lika roligt att plugga till läkare kommer tiden att försvinna snabbt.

Denna tredje vecka på Läkarprogrammet ägnades åt grundläggande medicinsk genetik. Föreläsningar om träningsfysiologi, cancerforskning, litteratursökning, humana genomet, världshälsan och studieteknik har stått på programmet. Vi ska inte glömma vårt PBL-fall som hela veckan kretsat kring. PBL står för problembaserat lärande och Läkarprogrammet i Lund använder PBL i hög utsträckning de första terminerna. Varje vecka fås ett nytt fall, där ett eller flera problem finns, vilket gör att varje grupp måste med hjälp av våra förkunskaper sätta upp studiemål med grund i fallproblemen och naturligtvis också kursmålen. En handledare, som kallas tutor (vissa använder även ordet "tutor" som tilltalsnamn under PBL-mötena, en smula konstigt i mitt tycke), har som huvudfunktion att leda in oss på rätt spår när vi inte klarar det själva. Efter det första PBL-mötet varje vecka följer ett andra och sista PBL-möte där gruppmedlemmarna diskuterar vad de hittat för information under veckan och fallet belyses med den nyinhämtade informationen. Efter tre veckor med PBL tycker jag att PBL verkar vara en bra inlärningsmetod.

I måndags flyttade jag in i mitt korridorsrum på Ulrikedal. Det har blivit riktigt hemtrevligt här, med inredning från IKEA. Rummet är i ordning och mina tillhörigheter snyggt placerade i bokhyllan, garderoben, skåpet och skrivbordslådorna. Mitt mål är att den fina ordningen ska behållas även i fortsättningen. Jag delar kök och duschar med resten av korridoren. Alla korridorskompisar som jag hittills pratat med verkar vara trevliga, men köket ser inte så värst fräscht ut.

Jag är på väg att laga frukost. Har planerat att grädda pannkakor. Ska tillverka några matlådor till veckan, för de dagar vi inte blir bjudna på lunch av alla som vill ta vår tid. Gratisluncherna brukar vara mycket uppskattade, men det är pannkakor jag längtar efter för tillfället.

Jag har dragit på mig en förkylning och jag har ont i halsen och har feber. Feber är ovanligt för mig, till och med så ovanligt att jag var tvungen att fråga mamma om det verkligen var feber det rörde sig om. Jag kan kanske unna mig lite glass till pannkakorna i dag. Morfar brukar alltid säga att glass är den bästa medicinen mot förkylningar.

I torsdags tog jag stadsbuss 5 till köpcentret Nova. Jag hade varit där dagen innan och gjort en marknadsundersökning vad gäller routrar och IP-telefoner. Efter pris- och funktionsjämförelse på nätet köpte jag slutligen en router från Siemens på El-Giganten och en IP-telefon från TopCom på Media Markt. Nu fungerar åter igen mitt fasta telefonnummer. Yippie!

Jag har planer för i vår. Jag tänker se till att bli duktig på att utföra inlämningsuppgifter, PBL-inläsning och tentapluggande tidigt. Om jag lyckas kommer jag att få mycket tillbaka. Jag ska börja träna på Gerdahallen, där ett mycket förmånligt studentpris lockar. Ett par nya inomhusskor måste inhandlas snarast. Till dess att jag cyklat hit min träningscykel kommer spinningpassen vara nyttiga inför Vätternrundan i sommar.

Kommentarer

Louise måndag den 9 februari 2009 kl. 16.47:

Ja, det är mycket som ska göras. Men veckorna flyger som sagt.

Vänj dig vid köket, man får se det som lyx när det "bara" är brödsmulor på bänken;)

Häslningar från Delphi

Anders Törnkvist tisdag den 17 februari 2009 kl. 10.33:

Hej Louise!

Jag var hemma hos mina föräldrar i helgen. När jag kom tillbaka till Lund visade det sig att en korridorskompis inte stått ut längre och gjort en enastående insats. Nu ser det riktigt fint ut i köket. Jag ska njuta de närmaste dagarna.

Hälsningar från Ulrikedal