Vad är konst?

Publicerad tisdag den 17 februari 2009 kl. 08.43


Foto: NUG

Vad som är konst och vad som inte är det varierar från person till person. En del människor tycker att det är konst när en kvinnlig konststudent spelar psykiskt sjuk och under skådespelet lurar förbipasserande att tro att hon är på väg att ta sitt liv. Att slåss med de tillkallade poliserna och spotta på och försöka bita vårdpersonalen på psykakuten kallas också konst. Att hon blev lagd i bälte och tvångsmedicinerades under detta beteende anser jag inte alls vara konstigt utifrån vad nyheterna berättat om hennes uppträdande. Jag talar om Anna Odells konstinstallation. Jag kan förstå att det kan betraktas som konst, men ska vi acceptera allt beteende bara för att det är konst?

En annan konststudent på Konstfack i Stockholm går under beteckningen NUG. Graffitikonstnären spelade in en film där han målar graffiti i en tunnelbanevagn och krossar ett fönster. Jag vill inte ifrågasätta vad som är konst, det är inte däri problemet med de uppmärksammade konstinstallationerna ligger, utan det att vi ska acceptera beteende bara för att det är konst. Naturligtvis ska konststudenten ersätta den uppkomna skadan. Allt annat vore orealistiskt.

Allt skapande av konst måste ske inom lagens gränser. Vill man förstöra sin egen tunnelbanevagn är det helt okej. Med sin egen egendom kan man i princip göra vad som helst, låt vara att man ibland kanske kan bli betraktad som galen. Att konstnärer i konstens namn tillåts bryta mot lagen kan vi inte acceptera. Föreställ er ett samhälle där filmer på rån och till och med våldtäkter hyllas – givetvis då som konstinstallationer. Naturligtvis måste konstnärerna följa samma lagar som oss andra.

Kommentarer

Louise tisdag den 17 februari 2009 kl. 16.56:

jag känner igen denna frågan från gymnasiet då vi diskuterade konst.
(Kulturnörden speaking).

Jag och en kompis gjorde ett arbete om en låt säga speciell konstnär som sysslade med preformance inom genren Body art.
Googla namnet Vito Acconci.

Jag säger att han är konstnär i alla fall om man skådar hans verk inom arkitektur. Hans preformance däremot är groteska. Men som du själv säger; vissa tycker det är konst.

Visst kan det vara konst att spreja ner en tunnelbanevagn och sedan smälla rutan, bara man har tillstånd att utföra detta. Om Konst ska ske inom vissa gränser kommer kreativiteten till sist att avta. Problemet är att man inte ska bryta mot lagen no matter what.
Så länge studenterna i fortsättning ber om tillstånd och skolan eller de själva är villiga att ersätta eventuella skador tycker jag att man kan låta fantasin flöda fritt i samhället.

p.s du kan vara lycklig om köket är snyggt mer än en halv dag;)