Mars 2009

Tidiga aprilskämt?

måndag den 30 mars 2009

Det verkar bara bli dyrare och dyrare att parkera i Malmö. I Sydsvenskan kan vi läsa om dagens fräckaste parkering där en bilförare lyckats ta sig in mellan alla avspärrningar från fel håll på en enkelriktad väg och därefter kört ner i en grop. Malmö stad vill minska biltrafiken i centrum till förmån för cyklandet. TT rapporterade nyligen att Tekniska nämnden planerar att avgiftsbelägga de nya cykelparkeringarna vid Centralen, Hyllie och Triangeln. Läs om det till exempel på di.se. Jag håller med Lars Olofsson på Cykelfrämjandet i Malmö om att det klingar dåligt och ställer mig frågan kring om det inte de här två nyheterna rör sig om dåliga aprilskämt.

Publicerad kl. 15.34
permanent länk | kommentarer (0)

Det kunde ha varit jag

måndag den 30 mars 2009

I dag hände det. Det som jag de senaste månaderna varje dag befarat snart skulle ske. Det som jag tänkt på varje gång jag cyklat. Det skedde i dag, i Lund, på precis den väg jag väljer nästan varje dag, inte mer än ett par hundra meter från min bostad. Den fruktansvärda olyckan skedde inte lång tid innan jag kom till olycksplatsen. Trots att jag länge tänkt på att det snart skulle kunna hända, känns det svårt att förstå att det nu faktiskt har hänt. Att det kunde ha varit jag, gör det extra svårt. Det kunde faktiskt ha varit jag.

Föreläsningen precis före lunch drog ut på tiden. Det var kanske tur. När jag kom till olycksplatsen hade bara några minuter gått sedan olyckan. Kvar på olycksplatsen låg nu cykeln några meter framför den stillastående bilen. Cykeln såg så övergiven ut, som om den inte längre hade någon ägare. Jag såg framför mig hur den kvinnliga cyklisten måste ha kastats fram när bilen träffade cykeln. Nu låg hon helt stilla vid de vita strecken vid utfarten till rondellen, någon meter framför bilen. Hon togs om hand av ambulanspersonalen och kunde inte långt senare köras i ilfart till akutmottagningen av en av de tre ambulanserna på platsen. Måtte det bara gå väl för kvinnan. I chock befann sig också givetvis bilens förare och passagerare. Alla förbipasserande berördes liksom jag mycket illa. Är det inte ironiskt att olyckor ofta sker där vi planerat att cyklister och fotgängare ska korsa en gata, som vid utfarten till en rondell eller i en signalreglerad korsning där svängande fordon glömmer att cyklister och fotgängare har grönt på gatan de svänger in på – och naturligtvis tvärtom?

Som cyklist har jag ofta tänkt på hur oskyddad man är på cykeln. Givetvis använder jag (nästan) alltid hjälm, men även om hjälmen är livsviktig hjälper den inte alltid. När jag befinner mig i trafiken försöker jag ständigt att vara uppmärksam på när farliga situationer kan uppstå och försöker att förutse dem. Både som bilist och cyklist. Det är händelser som den i dag som gör det viktigt. Men att vara säkerhetsmedveten skyddar tyvärr inte mot alla olyckor för de inträffar ändå. Låt oss alla komma ihåg det. Både som busschaufför, bilist, cyklist och fotgängare.

Sydsvenskans artikel om olyckan.

Publicerad kl. 12.41
permanent länk | kommentarer (0)

Fullärd läkare?

tisdag den 10 mars 2009

Läkarutbildningens första kurs är avklarad för min del. Resten av terminen är det cellbiologi som gäller, såvida jag inte väljer att följa Elins råd och börjar jobba direkt. Förutom att skriva tentamen i dag har jag nämligen ställt en korrekt diagnos. Intuitivt tyckte jag att symptomen matchade nässelutslag, och se, jag hade rätt.

Inte tänker jag börja jobba som läkare redan nu, även om jag känner mig smickrad av att bli kallad "Dr. Törnkvist". Hittills har jag bara hunnit med knappt åtta veckor på Läkarprogrammet i Lund, och efter att ha tagit läkarexamen fortsätter lärandet under hela livet. Slutsatsen blir att jag aldrig kommer bli fullärd.

Publicerad kl. 16.23
permanent länk | kommentarer (0)