April 2009

Samma visa för studera.nu

onsdag den 15 april 2009

I dag är det sista dagen för att anmäla sig till högskolestudier med start höstterminen 2009. Precis som de senaste gångerna håller inte studera.nu måttet under de sista timmarna den sista ansökningsdagen. Tidigare gånger har man valt att därför förlänga ansökningstiden, och det känns troligt att så även blir fallet denna gång. I skrivande stund ligger webbsidan helt nere ibland och andra gånger tar det väldigt lång tid att ladda webbsidan. Det känns lite (o)lustigt att man inte lär sig av tidigare misstag. Givetvis är det sant att webbsidan utsätts för stora påfrestningar den sista ansökningsdagen. Att vänta in i det sista med att bestämma sig verkar i mina ögon ganska dumt, men självfallet blir det många besök på webbsidan, och till viss del beror påfrestningarna även på sabotage. Argumentet om stora påfrestningar kan emellertid inte användas till att försvara de uppkomna problemen i dag, eftersom de tekniskt ansvariga vid det här laget borde ha förbättrat webbsidan i tillräcklig omfattning.

DN, Sydsvenskan, Svenska dagbladet

Publicerad kl. 22.37
permanent länk | kommentarer (3)

Glasskräcken visar på hur sårbara vi är

torsdag den 2 april 2009

Glasskräcken sprider sig och omfattar nu både fryst och färsk kyckling i hela landet från producenter i Sverige, Danmark och Tyskland. Glasbitar har de senaste dagarna också hittats i falukorv och oxpytt. Det är allvarligt inte bara för att glas kan skada bland annat tänderna, munhålan och matstrupen utan framför allt eftersom glas antingen med mening eller oavsiktligt kunnat hamna i livsmedlen. Historien visar på hur enkelt det är att sprida skräck i ett land och få invånarna att sluta köpa viss mat och tillverkarna att återkalla otroliga mängder livsmedel. För visst tuggar du väl kycklingen numer lite försiktigare, även om du inte anser att du befinner dig i skräck, eller kanske har du till och med slutat köpa kyckling eller för all del, gått ännu längre och lämnat tillbaka all kyckling i frysen till butiken där du köpte den? Slutsatsen man kan dra av detta är att vi är mycket sårbara för sabotage, om det nu rör sig om ett sådant.

Publicerad kl. 14.07
permanent länk | kommentarer (0)

Skåningarna räddas från Ipred

onsdag den 1 april 2009

I dag träder Ipredlagen i kraft. Göteborgs-Posten reder ut begreppen för att lugna alla läsare. Där förklaras att illegala fildelare inte behöver oroa sig, så länge som de kan tänka sig att skylla ifrån sig på att någon annan person måste ha använt deras internetuppkoppling. När jag analyserar den nya lagen (2009:109) finner jag i likhet med bland annat Mårtensson att det vore väldigt bra för våldtäktsoffer om de också innefattades i den nya lagen, eftersom deras skadestånd då skulle mångfaldigas. Lagen är till och med så bra för upphovsmännen och rättsinnehavarna att de hädanefter bör lägga ned sin försäljningsverksamhet och enbart syssla med rättsprocesser. Skånska dagbladet berättar i dag om att de skånska kommunerna tillsammans med Region Skåne slutit avtal med Stim och SF om att betala för all nedladdning. Detta skulle finansieras genom en skattehöjning med omkring en krona. Det är första april i dag, så tro't bara om ni vill!

Publicerad kl. 09.41
permanent länk | kommentarer (1)