Januari 2010

Härna Lawn Tennisklubb

söndag den 24 januari 2010

Härna Lawn Tennisklubb logga

Härna Lawn Tennisklubb är min modersklubb. I sexårsåldern började jag träna i klubbens regi. Under terminerna höll vi till i HLTK-hallen som ligger vid Hökerums skola. På somrarna kunde vi spela på grusbanan i Härna, bara ett stenkast från klubbstugan, ja inte särskilt många stenkast hemifrån mig heller. Jag vågar påstå att vi har Sveriges lägsta avgifter för banhyra, inomhus kostar det för ungdomar 25 kronor per timma och på grusbanan är det gratis för medlemmar medan övriga betalar tio kronor per timma. Traditionen under många år var tennisläger i Tvååker. Alla som varit med vet vad sockerbitskrig innebär. De vet också att det är årets roligaste läger jag pratar om. Sommaren 2008 provade vi på att hålla tennislägret i Alingsås i stället och det föll väl ut och även förra året hölls klubbens läger där. Jag blev inget proffs i tennis men Härna Lawn Tennisklubb är klubben som ligger mig varmt om hjärtat.

Numera har klubben en webbsida http://www.harnalawn.tk/ och en Facebook-grupp.

Publicerad kl. 13.12
permanent länk | kommentarer (0)

Underbara städade korridor

torsdag den 21 januari 2010

Härliga rena korridor

Min korridor är äntligen alldeles skinande ren. Egentligen brukar den vara ganska fin och välstädad – för att vara en korridor – men under loven har vi inget fungerande städschema. När jag kom tillbaka efter jullovet stod det tio fulla soppåsar vid ingången, det fanns inte någon ren kastrull eller stekpanna och det fanns äckligt mycket disk som någon lämnat utan att diska efter sig. Det är lite mystiskt hur det kan bildas så mycket disk när alla grannar hävdar att de inte varit där under lovet. Samtidigt säger sig nästan alla vilja ha en ren och fin korridor. Vem är det då som grisar ner? Vi har i vardagsrummet fått en röd fåtölj, en extra TV-apparat och ett extra bord. Fåtöljen stod i ett hörn vänd mot väggen och vi funderade på om någon tänkt att det skulle bli en fin sittplats där – det kan kanske fungera som en skamvrå? Är det någon som vill ha TV-apparaten som uppskattningsvis är drygt fem år gammal, fåtöljen eller bordet – hör av er snarast!

Matlagning, fiskrecept

Det är underbart skönt med en städad korridor. Det blir enormt mycket roligare att laga mat och det finns tillfällen som i dag när jag prövar nya recept från kokböcker. Låt oss hoppas att korridoren förblir snygg!

Publicerad kl. 12.02
permanent länk | kommentarer (0)

Förväntas jag svara hos tandläkaren?

torsdag den 21 januari 2010

Tandläkaren med sina fingrar i din mun

Du är hos tandläkaren för en årlig undersökning och han eller hon har sina fingrar och verktyg i din mun. Du ser kroken som tandläkaren drar i dina tänder med, du känner hur det blir helt torrt med hjälp av utsug och luft, men det känns helt okej. Det känns helt okej till dess att tandläkaren börjar småprata med dig. Du börjar fundera på om det är tänkt att du ska svara eller bara framställa ett ljud som liknar "mm" utan att röra på käken, för när du får en fråga kan du ju inte sitta helt tyst väl? Samtidigt inser du att du inte bör röra alltför mycket på munnen eftersom din tandläkare jobbar med dina tänder. Du säger därför bara "mm" och försöker komma ihåg vad frågan var så att du kan svara efteråt. Du börjar efter ett tag förstå att det kommer att bli svårt att minnas alla frågor och du hoppas på att tandläkaren bör ha vett nog att avsluta samtalet nu. Å den andra sidan känner du på dig att det är nog inte första gången din tandläkare småpratar medan han eller hon jobbar, eftersom din tandläkare måste träffa många patienter under en vecka. Känner du igen dig i situationen?

Publicerad kl. 09.45
permanent länk | kommentarer (0)

Kunskap väger inget – böcker desto mer

måndag den 11 januari 2010

Böcker

"Vad har du egentligen i resväskorna, Anders?" undrade mamma när jag reste hem innan jul. Jag tänkte efter och kom fram till att det inte var mycket mer än lite kläder "och ja just det, sen är det ju lite böcker också." En del hävdar att kunskap inte väger något. Det är inte att hålla sig till sanningen. Böcker väger i själva verket ytterst mycket. Bara höstterminens kurslitteratur väger 17,2 kg och då har jag enbart räknat med de viktigaste böckerna. Trots detta ligger det nog lite i talesättet att kunskap inte väger någonting. Det förefaller som om kunskap i hjärnan inte väger lika mycket som i bokform. Om vi räknar med att jag i varje fall har snappat upp en tiondel av innehållet i böckerna under terminen, skulle min hjärna annars ha mer än fördubblat sin vikt. Påståendet om att kunskap inte väger något är alltså i ena avseendet riktigt, i det andra helt felaktigt.

Publicerad kl. 22.29
permanent länk | kommentarer (0)

Effektivisera sig själv

söndag den 10 januari 2010

När tentorna börjar närma sig, gäller det att effektivisera sig själv. I varje fall om vi inte har läst lika mycket under terminen som vi skulle ha velat göra. Det är en situation vi befinner oss i inte alltför sällan. Egentligen är det kanske från början som vi skulle ha effektiviserat oss själva, ja i synnerhet då. Men det är först i tentatiderna vi faktiskt tar det till oss på riktigt, och det går självfallet inte att skruva tillbaka tiden. I stället är det repetitionen inför tentorna som vi försöker effektivisera och hoppas på en bättring redan i början av nästa termin, precis som jag resonerade nyss. I sanning befinner många av oss likväl i samma situation även den terminen.

Ett dygn har som bekant 24 timmar. Hur mycket de timmarna går att göra effektivare framkommer i tentatider. Vi måste fråga oss själva vad det är vi vill göra med vår tid. När vi vet det gäller det helt enkelt att följa planen, vilket är enklare sagt än gjort. Med en stark vilja går det. Det förefaller som om sömn är ytterst betydelsefullt på många plan i våra liv, bland annat för inlärningen. Vi avsätter därför åtta timmar till sömn. Jag medger att dusch, frukost och tandborstning verkligen inte behöver ta 45 minuter, men låt oss trots detta räkna så. Hemlagad lunch och kvällsmat använder vi två timmar till. För den som vill går det naturligtvis ännu snabbare, men vi bortser från det. Under pluggandet behöver vi ett par längre pauser och för detta anslår vi under dagen 20 minuter. Ett idrottspass på 90 minuter faller mig i smaken och blir ett lämpligt avbrott i studierna på eftermiddagen. Vi räknar med att vi behöver tio minuter innan vi går och lägger oss för tandborstning. Totalt har vi använt 12 timmar och 45 minuter och kvar har vi alltså 11 timmar och 15 minuter. Kanske vill vi också hinna med något annat under dagen och då kvarstår det åtminstone tio timmar till effektiv studietid.

Publicerad kl. 13.27
permanent länk | kommentarer (0)

Första paret skor som jag köper på nätet

fredag den 8 januari 2010

Mina nya skor

Av en ren slump hittade jag i dag Nikes egen webbutik och föll för funktionen att designa mina egna skor. Visst var jag lite skeptisk till en början, men efter en kvart var jag ganska nöjd med de nya joggingskorna jag hade knåpat ihop på egen hand. I kassan visade det sig att skorna enbart kunde levereras inom USA. Jag hade nästan gett upp hoppet när jag med min vän Google fann den motsvarande europeiska webbutiken. Sagt och gjort, låt oss hoppas att jag tycker skorna ser lika snygga ut när de kommer i brevlådan om några veckor. Utseendet på en joggingsko har egentligen ingen betydelse. Produkten att designa sina skor innebär inte mycket mer än att man kan skriva sitt eget namn på dem och välja några färger. För i övrigt är skon precis som vanligt, låt vara att den garanterat är nytillverkad. En intressant funktion var att det var möjligt att välja olika storlekar på vänster- och högerskon, något som få skoaffärer skulle gå med på. Vad har då gemene man för nytta av detta? Inte mycket erkänner jag, men någon annan som också behöver olika skostorlekar på grund av olika storlek på fötterna blir nog precis som jag riktigt glad.

Publicerad kl. 22.49
permanent länk | kommentarer (0)