Anpassning som bilförare inför rondell

Publicerad lördag den 13 februari 2010 kl. 11.10

Jag är övertygad om att vissa trafikanter inte förstår varför jag som bilförare anpassar hastigheten inför en rondell när trafiksituationen kräver det i mitt tycke. De inser helt enkelt inte hur trafiksituationen kommer att se ut när jag anländer till rondellen. Det gör däremot jag, och det är därför jag anpassar hastigheten en stund innan. Jämför detta med den omvända situationen: bilföraren kör ända fram till rondellen med relativt bibehållen fart utan att bry sig om att – eller förstå att – fordonen i rondellen kommer att hindra bilföraren från att köra in i rondellen, varför bilföraren blir tvungen att göra en kraftig inbromsning i slutet och sedan få stå en längre stund än förare med rätt anpassad fart från början. Givetvis är det inte alltid möjligt att undvika att stanna vid infart i en trafikerad rondell. Självfallet är det inte heller möjligt att alltid korrekt förutsäga hur övriga trafikanter kommer att bete sig, men det är förvånande hur ofta man har rätt om trafikantens avsikt när man försöker läsa till exempel dennes blick och ansiktsuttryck.

Ansiktsuttrycket och kroppsspråket är viktiga i många sammanhang. På våra föreläsningar i medicinsk psykologi de senaste veckorna har vi fått lära att den ickeverbala kommunikationen säger oss betydligt mer under ett samtal än munnen. Det är ett intressant forskningsområde. Har ni tänkt på att det går att märka när jag eller andra far med osanning, i form av högre tonhöjd, pupillutvidgning och färre direkta blickar?

Nuförtiden kör jag inte bil så ofta, med undantag av när jag är hemma hos mamma och pappa. Som cyklist befinner jag mig däremot nästan dagligen i trafiken. I vissa korsningar är det farligt att köra när trafikljuset lyser grönt. Svängande bilister missar ibland en cyklist, något som jag skulle vilja rekommendera vissa cyklister att tänka på eftersom de genom sitt uppträdande inte visar att de förstått vad detta innebär, nämligen att det inte är lämpligt att köra utan att vara säker på att inga bilister svänger eller att de som gör det har sett dig och tänker stanna för dig. De senaste dagarna har jag inte cyklat alls utan promenerat, inte på grund av snön, som man kanske skulle tro, utan eftersom min kedja gick av (!) häromdagen. Fråga mig inte hur, jag kan inte riktigt förklara det. En ny kedja har inhandlats och cykeln ska bli som ny inom kort.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.