Februari 2010

Löpning på is – snart sommar

torsdag den 25 februari 2010

Maratonträningen går bra. Mellan tre och fyra träningspass med löpning blir det i det här stadiet under en vecka. Jag känner mig nöjd. Ofta utgår jag från Stadsparken i Lund och springer spåret som är markerat med svart och vitt. Jag föredrar egentligen grus och tyvärr är flera av spårets tio kilometer på asfalt. I dag utgörs den allra största delen emellertid av snö och is. I själva verket var det riktigt nära att jag föll på dagens träningspass. Det skulle i så fall ha varit kombinationen av snö, regn, kyla och känslan av odödlighet som hade knäckt mig. Säkerligen hade jag fallit på riktigt någon kilometer senare om inte en kvinnlig löpare i motsatt riktning hade tipsat mig om en särskilt isig plats.

Den övriga träningen består fortsatt av gymmande och spinningpass. Det är en härlig känsla att gå till Gerdahallen på morgonen innan det blivit ljust. Morgonpassen är underbara och då är det dessutom knappt en människa på gymmet. Det känns riktigt skönt att solen börjar gå upp tidigare och tidigare för varje dag. Snart kommer solen att ha gått upp när gymmet öppnar vid 06.30. Det är nog inte mycket mer än en månad kvar till dess. Snart är nog också sommaren här.

Naturligtvis är det många veckor dit, men min erfarenhet säger mig att de kommer att gå fort. Det känns hursomhelst som att våren är på väg. Först på tur står dock skidresan till Åre med några kompisar. Som jag längtar ut i backen och till portarna när jag ser proffsen åka i OS! Senare i vår är det dags för det skriftliga provet i jägarexamen och uppskjutningen sker i slutet av sommaren om allt går som det ska. I sommar har två vänner och jag planerat att gå en kurs i fallskärmshoppning, något som jag också ser fram emot.

Publicerad kl. 22.58
permanent länk | kommentarer (1)

Anpassning som bilförare inför rondell

lördag den 13 februari 2010

Jag är övertygad om att vissa trafikanter inte förstår varför jag som bilförare anpassar hastigheten inför en rondell när trafiksituationen kräver det i mitt tycke. De inser helt enkelt inte hur trafiksituationen kommer att se ut när jag anländer till rondellen. Det gör däremot jag, och det är därför jag anpassar hastigheten en stund innan. Jämför detta med den omvända situationen: bilföraren kör ända fram till rondellen med relativt bibehållen fart utan att bry sig om att – eller förstå att – fordonen i rondellen kommer att hindra bilföraren från att köra in i rondellen, varför bilföraren blir tvungen att göra en kraftig inbromsning i slutet och sedan få stå en längre stund än förare med rätt anpassad fart från början. Givetvis är det inte alltid möjligt att undvika att stanna vid infart i en trafikerad rondell. Självfallet är det inte heller möjligt att alltid korrekt förutsäga hur övriga trafikanter kommer att bete sig, men det är förvånande hur ofta man har rätt om trafikantens avsikt när man försöker läsa till exempel dennes blick och ansiktsuttryck.

Ansiktsuttrycket och kroppsspråket är viktiga i många sammanhang. På våra föreläsningar i medicinsk psykologi de senaste veckorna har vi fått lära att den ickeverbala kommunikationen säger oss betydligt mer under ett samtal än munnen. Det är ett intressant forskningsområde. Har ni tänkt på att det går att märka när jag eller andra far med osanning, i form av högre tonhöjd, pupillutvidgning och färre direkta blickar?

Nuförtiden kör jag inte bil så ofta, med undantag av när jag är hemma hos mamma och pappa. Som cyklist befinner jag mig däremot nästan dagligen i trafiken. I vissa korsningar är det farligt att köra när trafikljuset lyser grönt. Svängande bilister missar ibland en cyklist, något som jag skulle vilja rekommendera vissa cyklister att tänka på eftersom de genom sitt uppträdande inte visar att de förstått vad detta innebär, nämligen att det inte är lämpligt att köra utan att vara säker på att inga bilister svänger eller att de som gör det har sett dig och tänker stanna för dig. De senaste dagarna har jag inte cyklat alls utan promenerat, inte på grund av snön, som man kanske skulle tro, utan eftersom min kedja gick av (!) häromdagen. Fråga mig inte hur, jag kan inte riktigt förklara det. En ny kedja har inhandlats och cykeln ska bli som ny inom kort.

Publicerad kl. 11.10
permanent länk | kommentarer (0)

Jag är inte längst i korridoren längre

tisdag den 9 februari 2010

En ny kille flyttade igår in i vår korridor. Dörren stod öppen och jag tog tillfället att gå bort för att hälsa. När jag såg min nya granne fick jag en chock. Jag är drygt 190 centimeter lång och jag är inte van med att möta människor som är längre än jag. Det skiljde nog närmare två decimeter mellan oss och jag behövde rikta blicken uppåt medan vi pratade. Wow! Nu är jag inte längre längst i korridoren.

Publicerad kl. 12.58
permanent länk | kommentarer (0)

Sju timmar i minusgrader för Lundakarnevalen 2010

måndag den 8 februari 2010

Utomstående trodde att vi var galna. Eller att det var strejk på gång. Tusentals studenter stod i går i kö till uppropet för Lundakarnevalen 2010. Tio av tolv i min korridor var där och de flesta av mina vänner i Lund likaså. Det var några minusgrader kallt, men vad gjorde väl det när det vankades möjlighet till gratisarbete? Några började till och med att köa kvällen före. Mina kompisar och jag ställde oss i kö vid åtta-nio-tiden. Trots att insläppet inte började förrän klockan 12, var det alldeles för sent. Vi trängde oss inte som åtskilliga gjorde, även om tanken någon gång kändes lockande när det började bli kallt. Hur är det egentligen med moralen, Sanna och Max? Efter sju timmars köande i minusgrader kom vi slutligen in för inskrivning. Var det värt det? Jag hoppas det.

Publicerad kl. 20.55
permanent länk | kommentarer (0)

Härna Marathon 2010

lördag den 6 februari 2010

Karta över Härna Marathon

Det har pratats om det länge, men det är inte förrän i dag det äntligen har blivit bestämt. Härna Marathon blir av 2010. Lördag den 21 augusti går loppet av stapeln för första gången någonsin. Härna Marathon springs på grus och asfalt och är på den klassiska distansen 42 195 meter.

Start och målgång är vid tennisbanan är i Härna. Loppet går förbi Härna kyrka där kursen sättes mot Hägnen. Därefter rundas Björken och vid Hällstad kyrka springer deltagarna mot Härnakorset. Vid syfabriken är det vänster mot Hökerum och ganska snart vänster igen in mot Granelund och Svedjorna vid Mogden. Loppet går därefter genom Hökerum och förbi skolan och passerar Romsås varifrån Härna kyrka kan ses. Inte långt därifrån ligger Getared och här går Härna Marathon längs med Tolken en stund för att därefter svänga mot Intakan och Nedre Hule. I Nitta är det inte långt kvar, men även när Tvillingsjöarna har passerats ska man inte ropa hej eftersom de två sista kilometerna utgörs av Härnabackarna. Härna Marathon avslutas med att springa förbi kyrkan till målgången vid tennisbanan.

För min del är träningen i full gång, och sedan jag anmälde mig till Härna Marathon springer jag en extra gång i veckan, givetvis med mina nya egendesignade löparskor. Det är kul att träna inför ett lopp såsom Härna Marathon. Med mål kommer vi långt oavsett om det gäller träning, studier eller övriga vardagen.

Publicerad kl. 14.16
permanent länk | kommentarer (3)

Mina egendesignade skor i olika storlek är här

fredag den 5 februari 2010

Mina nya skor

För ett tag sedan berättade jag om paret joggingskor som jag designade på egen hand. I dag precis fyra veckor senare har de levererats efter att ha tillverkats i Nikes fabrik. De passade perfekt, vilket till den största delen var ren och skär tur eftersom jag inte hade prövat just den modellen tidigare. De var underbart sköna att springa i. Produkten att designa sina skor innebär inte mycket mer än att man kan skriva sitt eget namn på dem och välja några färger, men även om jag tycker det är en smula onödigt känns funktionen fräck! Nu har mina skor precis de färger jag vill ha och bär mitt namn, men vänster- och högerskon tillverkades också i olika storlek vilket gör att de passar perfekt på mina fötter!

Publicerad kl. 21.11
permanent länk | kommentarer (0)

Bankernas säkerhetssystem aldrig säkrare än användaren

fredag den 5 februari 2010

Det är ofta ganska smidigt att använda våra bankers internettjänster. Det enda som krävs är tillgång till internet och på så sätt behöver vi inte längre anpassa oss till kontorens öppettider och geografiska lägen. Vi kan utföra våra vardagliga bankärenden hemifrån eller från valfri plats när vi vill på dygnet, låt vara att till exempel kontoöverföringar mellan olika banker bara sker på dagen vid fyra tillfällen. När vi vill betala våra räkningar, föra över pengar till andra personers konton, handla med aktier och fonder eller se kontoutdraget kan vi använda internetbankerna. Hos en del banker kan man få många fakturor elektroniskt och bara med ett enkelt klick betala dem. Smidigt är en bra beskrivning av internetbankernas tjänster.

Kan ni föreställa er hur kaotiskt det skulle bli om bankernas internettjänster upphörde? Vi börjar således komma till den punkt där bankerna kan börja ta betalt för internettjänsterna (somliga banker har redan börjat). När internetbankerna ännu var i sin linda, var en anledning att börja använda dem till exempel möjligheten att betala fakturor utan kostnad. I dag använder en stor del av befolkningen dessa tjänster. Emellertid måste avgiftsinförandet ske i små etapper, särskilt med tanke på konkurrensen. Jag glömmer aldrig när jag på mitt dåvarande lokala bankkontor ville sätta in ett par hundra kronor i mynt (främst enkronor och femmor) på mitt bankkonto. Jag möttes nämligen av beskedet att det skulle kosta låt oss säga 30 kronor (jag minns inte den exakta avgiften ej längre). Naturligtvis förstår jag att bankerna har kostnader i samband med kontanthantering – men är det någon som skulle ha satt in pengar på sitt konto när 20 % försvann och det brukade vara gratis? Naturligtvis tog inte min lokala bank betalt av mig vid det tillfället, för visst måste man vara flexibel mot sina kunder – vad får kunderna annars att stanna kvar? I går köpte jag en golvlampa till mitt korridorsrum men tyvärr var det fel innehåll i kartongen, något som berodde på handlarens fel. I en sådan situation har du naturligtvis som kund Konsumentköplagen på din sida och har rätt till rättelse av felet och skadestånd (här skulle det ha kunnat bli tal om reseersättning). Att ha det esset i rockärmen kan vara bra att spara till diskussionen om ni inte lyckas nå en överenskommelse på annat sätt. Eftersom den felaktiga modellen passade bra i mitt rum, kanske till och med bättre än den tilltänkta lampan, och handlaren erbjöd rimlig ekonomisk kompensation står den nu i mitt rum och jag känner mig mycket nöjd. Den affären kommer jag varmt att rekommendera till alla mina vänner, just på grund av servicen och bemötandet jag fick.

Låt oss återgå till det som bloggposten egentligen skulle handla om. Bankerna använder sig av olika säkerhetssystem för att verifiera att användaren är behörig att utföra bankärenden på internet. Det finns exempelvis koddosor som antingen enbart genererar slumpmässiga engångskoder eller skapar en svarskod utifrån en frågekod (den så kallade challengen) som matas in i dosan, fysiska digitala kort och engångskoder som skickas ut med posten, ofta i kombination med ett eget lösenord eller en egen PIN-kod. Det finns argument som talar för och emot de olika säkerhetssystemen, men en sak stårt klar för mig: bankernas säkerhetssystem är aldrig säkrare än användaren oavsett vilken säkerhetslösning som valts. Punkt.

Kanske har ni läst om det mycket olyckliga fallet där flera bekanta till en 25-årig kvinna övertalades via Facebook att lämna ut sina personliga säkerhetskoder, totalt över 70 000 kronor. Annars kan ni läsa SR:s artikel om Anna Millegård och Emma Halvordsson. Emma Halvordsson beskriver själv på hennes Facebook-profil hur bedrägeriet gick till. Här kommenterar hon sin egen status "Sluuut på kontot! Passa er för banklurendrejeri! :(": "En 'kompis' skrev att hon ville ha hjälp att logga in på sin internetbank men att hennes dosa var trasig. Så 'hon' skulle 'låna' min. Men det var inte min kompis utan någon som hackat hennes facebookkonto. [...] Jag försökte säga att jag inte trodde att det gick eftersom att dosan är personlig, men 'hon' insisterade med 'Jag har hört att det funkar, vi kan väll testa?'" Så lurades hon alltså till att lämna ut de genererade koderna från sin bankdosa. Hon är inte ensam, men tyvärr är detta något som jag inte anser att bankerna ska stå för. Jag lider naturligtvis med dem som har drabbats, men motsatsen, att betala ut pengar i sådana fall som det här, innebär i slutändan högre avgifter för mig. Å ena sidan möts vi nästan dagligen av tidningsartiklar som handlar om kortbedrägerier och bedrägerier i internetbankerna och detta borde göra oss vaksamma på sådana bedrägerier, men å den andra visar just den stora mängden nyhetsartiklar på väsentliga sårbarheter. Bedrägerier där kunderna inte varit oaktsamma skall naturligtvis bankerna och kortföretagen stå för, allt annat vore orimligt. Förhoppningsvis leder detta till en förbättring av dagens lösningar. Det förefaller som om säkerhetssystemen som finns i dag kan göras mycket säkrare, men ett faktum kvarstår: en säkerhetslösning kommer aldrig vara säkrare än användaren.

Publicerad kl. 20.40
permanent länk | kommentarer (0)

Lagom med fysisk aktivitet

måndag den 1 februari 2010

Det är nyttigt med fysiskt aktivitet. Jag anser det vara synnerligen viktigt för att människor ska må bra. Alla behöver inte springa en mil varje dag, det är inte ens att rekommendera. Lagom med motion är däremot något att eftersträva, precis som Horatius förespråkade den gyllene medelvägen. Sedan två veckor tillbaka är min egen träning igång. Träningen består en vecka av två spinningpass, löpning två kvällar och gymmande tre förmiddagar. Det är vettigt att sätta upp egna mål och se sin egen utveckling, precis som i filmen Marathon Man. På torsdag anländer mina nya löparskor som jag beställde i januari. När våren kommer tänker jag byta ut ett av spinningpassen och ett gympass mot två cykelpass utomhus. För vad är det egentligen som slår den friska luften och den vackra naturen?

Publicerad kl. 09.49
permanent länk | kommentarer (0)