Utnyttja din lediga tid!

Publicerad torsdag den 9 september 2010 kl. 09.00

Att plugga på Läkarprogrammet tar inte mer tid än ett vanligt heltidsjobb de flesta veckorna, för vissa klasskamrater knappt det. Det finns helt enkelt en del tid utöver studierna, väl är väl det. Det är här som begreppet ledig tid kommer in, eller kanske kan vi i stället säga fritid. Jag har valt att plugga latin den här terminen tillsammans med Martin i min klass, precis som vi gjort de tidigare terminerna. Ibland ställer någon den berättigade frågan: " Hur hinner ni med det?" Svaret för min egen del är enkelt: genom planering av min tid. Det är den ena halvan av svaret, den andra handlar om vad jag lägger min fritid på. Självfallet använder jag en del av min fritid till latin, eftersom jag tycker att det är kul att utvecklas i språket. Det är ett av mina intressen, helt enkelt.

Då hinner ju inte jag med att träffa vänner och gå på nöjen, skulle kanske någon tycka. Så är det emellertid inte. Det handlar i stället om prioriteringar: jag väljer vänner framför till exempel TV-tittande. Jag ser ytterst sällan på TV, låt vara min korridors frukost-TV och någon enstaka serie (Himmelblå och Lärkevej det senaste året). Annat är det att se på en film eller ett TV-program tillsammans med vänner, det är en helt annan femma. Det tycker jag är värt att prioritera. Någonting jag aldrig skulle välja bort är mina dagliga motionspass. Det är så viktigt att det hamnar i den orubbliga kategorien, just på grund av deras avkopplande (i sinnet) och hälsosamma effekt. Alla som har fysisk möjlighet bör motionera minst 60 minuter om dagen, allt annat är oansvarigt mot sig själv. Facebook däremot är för åtskilliga av mina kompisar den största tidstjuven för dem. Varför behöver man alls gå in på Facebook? Det är en adekvat fråga. Svaret blir att Facebook inte helt bör tas bort från ens fritid, på grund av att nästan alla vänner och bekanta finns där, men en begränsning till högst fem tio minuter om dagen för att uppdatera och hålla sig uppdatera är nog vettig.

Sammantaget handlar det alltså om att välja vad man vill göra med sin lediga tid. Antagligen kan många då även uppleva att de får mer fritid, i och med känslan av att hinna med mer av det de egentligen ville göra. Att fråga sig hur man allra helst önskar spendera sin lediga tid är nyckeln till en rikare fritid.

Det finns inga kommentarer. Skriv en kommentar.